Hlavní obsah

Režisér seriálu Pěstírna: V marihuaně jedou Češi i Vietnamci

Novinky, Stanislav Dvořák

Thriller Pěstírna z prostředí česko-vietnamských marihuanových velkopěstíren nabídne od 13. dubna internetová televize Stream.cz. Seriál natočil režisér Andy Fehu.

Foto: Stream.cz

Seriál Pěstírna

Článek

Vše začalo jednou reportáží v televizi, která režiséra a hlavního scenáristu inspirovala. „Odhalila pěstírnu marihuany, kde byli permanentně zavření nějací lidé a nemohli ven ani dovnitř. Řekli jsme si, že to je super námět, bavilo nás zamyslet se nad tou dobou, kdy jsou tam zavření. O pěstírnách vím už dlouho, ale to samo mě tak nelákalo jako tenhle motiv. Sice se to jmenuje Pěstírna, ale není to ani tak o marihuaně, ve výsledku je ten příběh o jiných věcech. Baví mě, když to vychází do jisté míry z reality, se kterou si můžu hrát, domýšlet, fantazírovat,“ řekl Novinkám Fehu.

Následoval pečlivý sběr materiálu z podsvětí. „Na začátku jsem nakoukával různá policejní videa, která se dají lehce dohledat na internetu. Tam je vidět všechno. Pak je spousta fotek a článků. Bavil jsem se i s lidmi, kteří s tím mají zkušenost. Něco mi prozradili,“ popsal Fehu.

Vietnamci, nebo Češi?

Zatímco v devadesátých letech marihuanu pěstovali mladí Češi v malém množství a často se mezi známými rozdávala zdarma, v současnosti je výroba spíš průmyslová, nejde o kamarádství, ale nelegální „kšeft“. Fehu popírá klišé, že tento obor ovládají jen Vietnamci. Mluvil s pěstiteli různé národnosti.

„Je to půl na půl. Není to tak, že by pěstírny měli jenom Vietnamci. Já jsem zjistil, že my jsme to tady nastavili tak, že většinu pěstíren vlastní Češi. Mluví se o vietnamských pěstírnách, ale často nad tím stojí nějaký Čech, který tam nějakým způsobem velí.“

„Na tu tvrdou práci tam mají lidi. Zjistil jsem, že v průměru sem každý den přijde několik nelegálních Vietnamců a pěstírna je jedno z těch odbytišť. Pak jsou samozřejmě různé bordely, kde končí mnoho mladých Vietnamek. Některé agentury jsou dobré, ale hodně lidí sem jezdí načerno. Dostanou se pod ruku nějakému mafiánovi, který jim sebere pasy a nazdar,“ vysvětlil režisér, který chtěl ve svém příběhu sledovat chování lidí v extrémních situacích.

Policie na place

Celý seriál se natáčel ve funkční pěstírně konopí. Bylo ale technické. Podzemní pěstírna dodává seriálu značně depresivní atmosféru. „Zabrali jsme dvě patra pod zemí, odkud jsme vycházeli jen na obědové pauzy, tu syrovost, špínu a depresi jsme si odžili,“ dodal Fehu.

Přestože o natáčení předem informoval policii, příjezdu strážců zákona na plac se nevyhnul. Někdo je totiž několikrát udal a policie je povinna prověřit každou informaci.

V seriálu Pěstírna si zahráli Vojtěch Johaník, Martin Hub, Judit Bárdos, Leoš Noha, Karel Hung nebo Hany-Huong Thanh Duong.

Reklama

Výběr článků

Načítám