Hlavní obsah

S Jiřím Bartoškou oslaví sedmdesátiny i televizní diváci

Právo, Věra Míšková

Báječný herec, zodpovědný prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, šarmantní muž, kterému v pátek oslavená sedmdesátka na přitažlivosti určitě neubírá. Není divu, že i jeho diváci mají proč a čím s ním slavit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Bartoška je kromě herce i prezidentem MFF Karlovy Vary.

Článek

Česká televize připravila několik pořadů a filmů, jimiž připomene všechno, proč ho mají lidé rádi – a nejen ti, kdo se s ním setkávají při práci na přípravách festivalu, v jeho průběhu či na divadelních jevištích.

V sobotu večer uvede Česká televize na ČT 1 film režiséra Matěje Mináče Všichni moji blízcí, v němž Barotška ztvárnil člena rozvětvené židovské rodiny, do jejíhož života v meziválečném Československu krutě zasáhl hitlerovský nacismus.

V neděli odpoledne si mohou diváci připomenout legendární Osadu havranů, úvodní díl dobrodružné romantické trilogie o lidech z pravěku, kterou podle děl Eduarda Štorcha natočil režisér Jan Schmidt.

Večer pak na ČT 2 v rámci cyklu Velikáni filmu uvidí diváci Bartošku ve filmu Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala, který dostal za rok 1998 deset Českých lvů.

Televizní oslavy pak vyvrcholí 2. dubna, kdy odpoledne uvede ČT 1 další dobrodružství z pravěku Na Veliké řece (závěrečný díl Volání rodu 9. dubna) a večer začne Bartoškovým Genem. Natáčel ho režisér David Ondříček a Právu k tomu řekl: „Na natáčení Genu není mnoho času, a tak jsem musel vymyslet odpovídající koncept: natáčeli jsme první a poslední den karlovarského festivalu. Chtěl jsem, aby to nebylo zatěžkané a vystihovalo to osobnost, která je moudrá, ale zároveň se na všechno dívá s nadsázkou, humorem, a ironií – a stejně tak se Jiří Bartoška dívá i sám na sebe. Pro mě to nebyla práce, ale výjimečná, neskutečná zábava, protože ho znám od dětství a mám ho strašně rád. Doufám, že i on se cítil uvolněně.“

Vzápětí po Genu se můžeme těšit na Bartoškův zatím nejnovější film Teorie tygra, který natočil režisér Radek Bajgar s vynikajícími herečkami Eliškou Balzerovou, Tatianou Vilhelmovou, Ivou Janžurovou – a Jiřím Bartoškou v hlavní roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám