Hlavní obsah

Zemřel nositel Nobelovy ceny literaturu Derek Walcott

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Castries

Ve věku 87 let zemřel v pátek ve svém domě na rodném karibském ostrově Svatá Lucie básník a dramatik Derek Walcott, jenž v roce 1992 dostal Nobelovu cenu za literaturu. S odvoláním na umělcovu rodinu o tom informovala agentura AP.

Foto: Berenice Bautista, ČTK/AP

Derek Walcott na snímku z roku 2014

Článek

Walcott, který psal především v angličtině, se do povědomí čtenářů dostal epickou básní Omeros čerpající z Homéra.

Své práce Walcott zveřejňoval od roku 1948, kdy vyšla jeho první básnická sbírka. Na začátku 50. let začal psát divadelní hry, kterých během života vytvořil přes dvacet (například Harry Dernier, 1952; Sen horského mnicha, 1970; Vtipálek ze Sevilly, Ó Babylón, 1970).

Švédská akademie, která mu udělila Nobelovu cenu, ocenila zejména jeho zpracování domorodé tématiky, ve které se prolínalo spojení afrických, asijských i evropských prvků.

Walcott v roce 2011 vystoupil na Festivalu spisovatelů v Praze. O rok dříve mu vyšla v češtině sbírka básní Hostina života.

Walcott působil i jako novinář a věnoval se i malířství. Přednášel na Bostonské univerzitě v USA a univerzitě v kanadské Albertě. V roce 1998 podepsal spolu s dalšími pěti laureáty Nobelovy ceny výzvu k demokratizaci Barmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám