Hlavní obsah

Točí se komedie Dabing Street, snímek o Marii Terezii i o důlním neštěstí v Havířově

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu filmů a seriálů letos chystá Česká televize. Jde o historické snímky, detektivky i komediální seriál Dabing Street z dílny Petra Zelenky.

Foto: Česká televize

Seriál Dabing Street

Článek

Petr Zelenka natočí komediální sérii Dabing Street vycházející z divadelní hry, jež měla úspěch v Dejvickém divadle. Obsazení bude špičkové – Klára Melíšková, Hynek Čermák, Václav Neužil, Miroslav Krobot, Tereza Voříšková, Martin Myšička, Pavla Beretová, Petra Nesvačilová, Ivan Trojan a Lenka Krobotová.

Dabing Street se odehrává v malém dabingovém studiu, které zdědí zneuznaná herečka Eva. Technici Pavel a Karel ji tajně milují, do studia však musí přibrat syna bankovního ředitele, protože potřebují úvěr. Dusno v malém studiu ještě zhorší ujetý neurotický režisér Janda, který týrá herce a jednoho vážně zraní.

Foto: Česká televize

Ivan Trojan v novém krimiseriálu.

Studio mezitím míří ke dnu. Hrozí, že vše zbourá bohatý developer, ale Pavel a Karel něco takového nehodlají dopustit.

Česká televize se aktuálně zaměřila také na velké události z našich dějin. Ve snímku Defenestrace režiséra Zdeňka Jiráského si zahrají třeba Karel Dobrý a Eva Josefíková. „Příběh bude založen na dramatickém konfliktu ústřední trojice postav, Thurna a Fridricha Falckého proti císaři Ferdinandu II.,“ řekl kreativní producent Jan Lekeš.

V koprodukci České televize, rakouské ORF, slovenské RTVS a maďarské MTVA má vzniknout velkolepý dvoudílný příběh Marie Terezie, jehož režie se ujme hollywoodský režisér Robert Dornhelm. „Dostanete-li příležitost točit dobový snímek, musíte si dát pozor, aby se z toho nestala návštěva muzea. Na druhou stranu je potřeba nepodcenit historickou věrnost, protože jinak vás publikum přestane brát vážně,“ uvedl.

Hlavních rolí se ujmou Marie-Luise Stockingerová (Marie Terezie), Vojtěch Kotek (František Štěpán Lotrinský) a Zuzana Stivínová (matka Marie Terezie).

Foto: Yan Renelt/Česká televize

Klára Melíšková jako kriminalistka (Živé terče)

Scenárista a režisér Jiří Svoboda připravuje film o Aloisi Rašínovi, politikovi, který spoluzakládal Československo. Za 1. světové války se přiklonil k odboji proti monarchii a byl odsouzen k smrti. Válku však přežil a stal se nejbližším spolupracovníkem Tomáše Garrigua Masaryka.

Zkušený režisér David Ondříček připravuje příběh z bližší historie, dvoudílný film Dukla 61. V roce 1961 se stala havárie v Dole Dukla, kde zahynulo 108 horníků. Režiséra scénář o jedné havířovské rodině a velké katastrofě nadchl. Horníci tehdy byli zvláštní kasta. „Extrémně nebezpečná práce a také extrémně dobře finančně ohodnocená,“ podotkl režisér.

Herec v posilovně 

Jednu z hlavních rolí dostal Marek Taclík, který přiznal, že si jako horník moc nepřipadá. „Asi bubu rubat. Výběr představitele hlavní postavy odpovídá tomu, že David Ondříček něco podobného ještě netočil. Jestli horník nějak nevypadá, tak takhle,“ řekl sebeironicky Taclík. „Čeká mě práce v posilovně,“ dodal.

Pokračování se dočkají i oblíbení Detektivové od Nejsvětější Trojice s Klárou Melíškovou, Stanislavem Majerem, Lenkou Krobotovou, Jiřím Mádlem a Tatianou Vilhelmovou, kteří začali před dvěma roky Případem pro exorcistu.

Pentalogii podle scénářů Petra Jarchovského uzavřou minisérie Vodník a Živé terče v režii Viktora Tauše a Jana Hřebejka.

„Scénář Živých terčů se mi strašně líbí jako určité završení cyklu. Máme tu mimořádné množství nových tragikomických charakterů, které jsou výzvou pro herecké obsazení. Doufám, že se nám opět podaří přijít s nějakým překvapením a černým humorem,“ řekl Hřebejk.

Reklama

Výběr článků

Načítám