Hlavní obsah

Výstava v Náprstkově muzeu nabízí historii Tibetu a jeho kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci výstavy Příběh Tibetu v Náprstkově muzeu v Praze mají možnost do 31. července vidět předměty ze sbírek muzea, které doposud nebyly vystaveny, a nahlédnout do historie Tibetu a tibetské kultury. Poprvé se mezi vystavovanými předměty objeví zlacená plastika bohyně Táry, chrámové malby, bronzové plastiky či rituální hudební nástroje.

Foto: nm.cz

Soška z Tibetu

Článek

Součástí projektu je fotografická panelová výstava na nádvoří muzea, která představuje fotografie kameramana Josefa Vaniše pocházející z jeho cesty po Tibetu v letech 1954 až 1955.

„Tibet je pro nás země zajímavá, často zmiňovaná, ale stále poněkud záhadná, a její tisíciletá historie není příliš známá. Národní muzeum i proto ze svých sbírek připravilo výstavu Příběh Tibetu, která provede dějinami, kulturou i náboženstvím Tibetu, historií Tibetu jako státního útvaru, seznámí s rolí dalajlamy jako aktivního společenského činitele, vztahem mandžuských císařů a tibetských dalajlamů a mnohými dalšími historickými souvislostmi,” řekl novinářům generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

300 předmětů z několika oblastí

Expozice představí zhruba 300 předmětů ze sbírek muzea nejen z oblasti centrálního Tibetu, ale i z oblasti vlivu tibetské kultury, která zasahovala od himálajského regionu po dnešní Čínu a Mongolsko. Kromě chrámových maleb, hliněných obětin a rituálních předmětů uvidí návštěvníci i lidovou náboženskou tvorbu.

„Mezi nejzajímavější předměty výstavy Příběh Tibetu patří malba Buddhy z 18. století z Tibetu, portrét vysoce postaveného mnicha pocházejícího z letního sídla mandžuských císařů dynastie Čching či nádherně zdobená zlacená plastika bohyně Táry,“ podotkla autorka výstavy Helena Heroldová.

Ve sbírkách Národního muzea je uložena unikátní kolekce sbírkových předmětů, z nichž některé nebyly více než 50 let vystavovány, naposledy na výstavě Neznámý Tibet v Náprstkově muzeu v roce 1956. Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur v rámci výstavy Příběh Tibetu nabídne i doprovodný program pro děti i dospělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám