Hlavní obsah

Distributor filmu Masaryk: Žádný podvod nebyl, akademici znevažují práci filmařů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Distributor filmu Masaryk Bioscop, který zaznamenal v sobotu obrovský úspěch, když film dostal 12 cen České filmové a televizní akademie Český lev, se v úterý ohradil proti tomu, že udělal něco nečestného, když film uvedl v roce 2016 jen v omezené míře. Do široké distribuce půjde snímek 9. března 2017.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér filmu Masaryk Julius Ševčík (vlevo) a producent Rudolf Biermann

Článek

Akademie se chce tento týden setkat, neboť „mnohým zvolená interpretace stanov zkazila náladu a dojem z jinak vydařeného ceremoniálu“.

„Musíme si říci, zda jde o akceptovatelnou producentskou strategii, či o zneužití pravidel vyžadující si jejich úpravu ve prospěch celé české filmové a televizní tvorby,“ uvedl prezident ČFTA Ivo Mathé.

„Považuji za nutné reagovat na některé ohlasy, které mluví o nefér praktikách, nebo dokonce o podvodu při udělení cen Český lev filmu Masaryk. Limitované uvedení filmu na konci minulého roku bylo plánované a dopředu konzultované s Českou filmovou a televizní akademií, a to už na jaře 2016 formou oficiálního dotazu, na nějž vedení ČFTA odpovědělo kladně,“ sdělil ředitel společnosti Bioscop Robert Schaffer.

Foto: Bioscop

Masaryk

„Velmi se tedy nyní divíme, když se představitelé ČFTA vyjadřují tak, že jsme se snažili o něco nepravého. Akademie měla více než půl roku času na to, vyjádřit se, že s tímto způsobem nesouhlasí. Nyní ale poškozují někteří představitelé akademie svými prohlášeními samotný film a tím nepřímo znevažují práci všech filmařů, kteří se na tomto mimořádném snímku podíleli.“

V zahraničí je omezené uvedení filmu kvůli filmovým cenám běžné a nikdo se nad tím nepozastavuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám