Hlavní obsah

RECENZE: Samet: zloba, zášť i svár, ty ať pominou

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo v Řeznické v Praze uvedlo do českého prostředí hru slovenské autorské dvojice Valeria Schulczové a Romana Olekšáka Sametová noc. Jako Doktor Macbeth měla už patřičný ohlas v bratislavském Městském divadle P. O. Hviezdoslava.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Sametovou Majdu Zubkovou hraje Veronika Khek Kubařová, primáře Petra Morávka Miroslav Etzler.

Článek

V Česku nejsou Schulczová a Olekšák neznámí. Ona několik let šéfovala brněnskému HaDivadlu a jejich Leni, polemická hra o avantgardní režisérce Riefenstahlové ve službách nacistické ideologie, měla velký ohlas nejenom ve Slovenském národním divadle, ale v režii Viktora Polesného před dvěma lety rovněž v Řeznické.

Sametovou noc nastudovala Valeria Schulzová v Praze osobně a hned s premiérou zaplňuje v Česku citelnou mezeru. Po oslavných reminiscencích jako první kriticky rozkrývá kořeny evropského potížismu. Nahlíží i pokračující společenskou deziluzi a devastaci hodnot, které před čtvrtstoletím měl nastolit listopadový převrat.

Schulzová s Olekšákem napsali Sametovou noc čili Doktora Macbetha s několika orientujícími citacemi ze slavné Shakespearovy tragédie o cestě k moci neštítící se ani vraždy jako přímou reakci na Ficovu prezidentskou kampaň. V ní premiérův tým mimo jiné z dravého komunisty vyrobil mávnutím lžikampaňového proutku oddaného katolíka.

Po oslavných reminiscencích jako první kriticky rozkrývá kořeny evropského potížismu

Primáře kardiologického oddělení Morávka, partajního kariéristu po boku jeho ženy, vedoucí zpravodajského televizního týmu, dcery papaláše ÚV KSČ, zastihují první dny listopadového převratu v cynickém nadhledu o jepičím životě bouří, jež vyvolala režimní represe Mezinárodního dne studentstva na Národní třídě.

Mráz přichází…

Jsou si jisti zásahem ozbrojených složek, a kdyby bylo nejhůř, tedy znovu východní bratrské armády. Jejich sebevědomí ve chvíli, kdy Morávka v narozeninový den navštíví jeho zástupce Bureš, teprve na začátku kariéry, začíná ovšem nahlodávat nejistota a pro ně nepříznivé zprávy. Bureš kandidátství ve straně hbitě zastřel vstupem do Občanského fóra a přišel Morávkovi oznámit převzetí vedení nemocnice.

Jenomže do karet oběma nahlédla mladá sestřička Majda, Morávkova milenka, naivní stoupenkyně sametové revoluce, která věří, že konečně bude poctivěji. Na prahu Sametové noci král Macbeth a jeho Lady začínají snovat úklady, jak se udržet u moci.

V Divadle v Řeznické působí vybraná herecká společnost. V Leni zazářila Vilma Cibulková, v loňských lahůdkách Cock otec a syn Rímští a v Odvolání Miroslav Táborský a Filip Cíl. Herecké kvarteto Sametové noci povyšují na zážitek Miroslav Etzler, Zuzana Slavíková, Jan Plouhar a Veronika Khek Kubařová.

Z jejich příběhu diváka nepříjemně mrazí. Uvědomuje si, proč má současnost nahořklou příchuť.

Valeria Schulczová, Roman Olekšák: Sametová noc
Překlad: Yvetta Srbová, režie: a výprava Valeria Schulczová, dramaturgie: Yvetta Srbová, Roman Olekšák. Premiéra 28. února 2017 v Divadle v Řeznické Praha.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám