Hlavní obsah

Vítěz Oscarů Čechy nezajímá. Jako vždy

Novinky, Stanislav Dvořák

Americké drama o černošském chlapci Moonlight získalo Oscara za nejlepší film. V souvislosti s tím se objevilo pár zmínek, že čeští diváci na filmy roku nechodí, jako by to byla zajímavá, překvapivá novinka. Je to však jinak – čeští diváci ignorují vítěze Oscarů téměř vždy.

Foto: Aerofilms

Z filmu Moonlight

Článek

Loni byl v Hollywoodu vyhlášen nejlepším filmem Spotlight, příběh tří reportérů (Michael Keaton, Mark Ruffalo a Rachel McAdamsová), kteří odhalili zneužívání dětí v církvi. Nejvyšší představitelé církve to ve snímku cynicky tajili a faráři páchali zlo dál po desítky let. Zneužili tisíce dětí a vedení církve jim zajistilo právníky, aby vše zametli pod koberec.

Spotlight byl dobře vystavěný, napínavý, měl skvělé herce a zabýval se důležitým tématem. Do českých kin vstoupil až po Oscarech, 7. dubna, a pokud někdo čekal, že pořádně zamává s žebříčky návštěvnosti, zásadně se mýlil. Film se po premiérovém víkendu nedostal ani do první desítky a brzy se na něj zapomnělo.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Barry Jenkins (vlevo) a Tarell Alvin McCraney přijímají Oscara za scénář Moonlight.

Ještě dříve, v roce 2015, získal Oscary za nejlepší film, režii, původní scénář i kameru film Birdman. Také ten vstoupil do českých kin – a opět se nestalo nic. Nakonec se u nás nedostal ani do padesátky nejúspěšnějších filmů roku.

Oscary mají dopad na návštěvnost v Americe a možná i v jiných zemích, v Česku se však staly spíše prokletím. Společensky angažované filmy o vážných problémech tu nikoho nezajímají. Dokud cenu za nejlepší film nebudou získávat infantilní trikové fantasy nebo filmy typu Padesát odstínů temnoty, Češi na oscarové filmy chodit nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám