Hlavní obsah

Oscara za nejlepší film získalo drama Moonlight, nejvíc sošek má La La Land

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Drama Moonlight získalo Oscara za nejlepší film roku. Celkem šest sošek, včetně těch nejprestižnějších pro režiséra Damiena Chazella a pro nejlepší herečku v hlavní roli Emmu Stoneovou, si však přičetl romantický muzikál La La Land. Nejlepším hercem v hlavní roli byl vyhlášen Casey Affleck za film Místo u moře. Letošní Oscary tak nemají jednoznačného vítěze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oscara za nejlepší film získalo drama Moonlight, nejvíc sošek má La La LandVideo: AP

 
Článek

Na pódiu došlo k trapnému omylu, když nejdříve vyhlásili nejlepším filmem roku La La Land, což se čekalo. Po pečlivějším přečtení výsledků se ale zjistilo, že vyhrálo drama Moonlight režiséra Barryho Jenkinse.

Špatného vítěze oznámil Warren Beatty, zřejmě mu dali jinou obálku. „Já věděl, že to zkazím,“ prohlásil v závěru ceremonie moderátor Jimmy Kimmel. „Slibuji, že se už nikdy nevrátím.“

Režisér Barry Jenkins dodal: „Myslím, že všechny nominované filmy stály za to. Přijal jsem výsledek a aplaudoval s ostatními. Všiml jsem si nějakého rozruchu a pomyslel si, že se stalo něco divného. A pak už jste určitě viděli můj obličej – oněměl jsem.“

Muzikál La La Land, favorit Oscarů, podle očekávání bodoval. Bylo to v kategoriích režie (Damien Chazelle), nejlepší herečka (Emma Stoneová), hudba, kde byl oceněn Justin Hurwitz, i nejlepší píseň (City of Stars). Její melodii složil Justin Hurwitz, textem ji doplnil Benj Pasek a Justin Paul. Dále film posbíral Oscary za výpravu či za kameru, kde byl oceněn Linus Sandgren.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Herečka Emma Stoneová se svým prvním Oscarem

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Warren Beatty

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Leonardo DiCaprio a Emma Stoneová

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Herečka Amy Adamsová

Chazelle, který si vždy přál být „jako Walt Disney”, se stal ve svých 32 letech nejmladším oceněným režisérem v dějinách.

„Je to film o lásce a měl jsem to štěstí, že jsem se zamiloval, když jsem ho točil,“ dodal režisér a poděkoval za podporu i své lásce Olivii.

Emma Stoneová, která už za stejnou roli dostala Zlatý globus, si odnesla svého prvního Oscara.

„Takovéto momenty jsou souhrou štěstí a příležitosti, takže chci poděkovat Damienu Chazellovi, že mi tu příležitost dal. Ryane Goslingu, díky, že mě rozesmíváš, že držíš laťku vysoko a jsi nejlepší partner v tomhle bláznivém dobrodružství,“ řekla herečka.

La La Land - TrailerVideo: Freeman Ent.

Také pro Caseyho Afflecka se jedná o první Oscarové vítězství. Nominován byl dvakrát.

„Znamená to pro mě strašně moc, díky. Jeden z prvních lidí, kteří mě naučili hrát, byl Denzel Washington a dnes v noci jsem ho poprvé osobně potkal. Jsem tu jen díky talentu a dobré vůli tolika lidí, že je není možné vyjmenovat. Přál bych si, abych řekl něco smysluplnějšího, ale jsem opravdu poctěn, že jsem součástí toho filmu,“ uvedl Affleck.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Herec Casey Affleck

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Viola Davisová

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Režisér Damien Chazelle

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Herečka Emily Ratajkowski

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Herečka Sarah Paulsonová

Oscara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli získala Viola Davisová za roli ve filmu Fences (Ploty). Afroamerická herečka obdržela svého prvního Oscara. Rovněž mezi muži ve vedlejších rolích byl oceněn herec černé pleti Mahershala Ali. Minulé ročníky Oscarů byly kritizovány pro nedostatek oceněných zástupců menšin, ale v poslední době se výrazně proměnilo  složení akademie.

Za původní scénář k dramatu Místo u moře byl oceněn Kenneth Lonergan a za adaptovaný scénář filmu Moonlight Barry Jenkins a Tarell Alvin McCraney.

Nejlepším celovečerním dokumentem je tentokrát O.J.: Made in America od  Ezry Edelmana.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Herec Mahershala Ali z filmu Moonlight

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Barry Jenkins (vlevo) a Tarell Alvin McCraney přijímají Oscara za scénář Moonlight.

Trailer k filmu Moonlight

V kategorii zvukové efekty se letos radoval Sylvain Bellemare (sci-fi snímek Příchozí) a v kategorie zvuk tým z filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (Kevin O’Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie a Peter Grace).

Za kostýmy byla oceněna Colleen Atwoodová (Fantastická zvířata a kde je najít), za masky Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini a Christopher Nelson (Sebevražedný oddíl), za střih John Gilbert (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny) a za vizuální efekty Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones a Dan Lemmon díky snímku Kniha džunglí.

Cenu za nejlepší neanglicky mluvený film si odnesl íránský Klient a Oscara za animovaný film má Zootropolis: Město zvířat.

Oscary - přehled hlavních vítězů:

Film: Moonlight

Režie: Damien Chazelle (La La Land)

Herečka v hlavní roli: Emma Stoneová (La La Land)

Herec v hlavní roli: Casey Affleck (Místo u moře)

Herečka ve vedlejší roli: Viola Davisová (Fences/Ploty)

Herec ve vedlejší roli:  Mahershala Ali (Moonlight)

Animovaný film: Zootropolis: Město zvířat  

Režisér nejlepšího neanglicky mluveného snímku Klient Asghar Farhádí letos bojkotuje Oscary kvůli americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Má již jednoho Oscara za film Rozchod Nadera a Simin (2012).

Reklama

Výběr článků

Načítám