Hlavní obsah

Na Colours bude sametově soulový Kiwanuka i experimentálně folkový Sam Lee

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři britské zpěváky přidává do bohatého programu festival Colours of Ostrava, který proběhne od 19. do 22. července v areálu Dolních Vítkovic. Nejslavnější je majitel sametového retro hlasu Michael Kiwanuka, nominovaný na Brit Awards 2017 i Mercury Prize.

Foto: Colours of Ostrava

Michael Kiwanuka

Článek

Michael Kiwanuka zvítězil v anketě BBC Sound of 2012 a téměř přes noc se stal hvězdou. I když v dětství poslouchal Nirvanu, později narazil na staré desky geniálního amerického zpěváka z šedesátých let Otise Reddinga a vykročil úplně jiným směrem. V jeho prvních písních nalezneme kromě Reddinga i náznaky atmosféry alb Billa Witherse či Donnyho Hathawaye a Marvina Gaye.

Na debutové desce Home Again se Kiwanuka představil jako introvertní, téměř nesmělý mladík, který projevuje jen zadržované emoce a nikdy nezvýší hlas. Dramata se v písničkách odehrávají, ale zpěvák jen naznačuje. Retro zvuk desky je posílen také akustickým pojetím - kytary, dechy a smyčce nesmějí překrýt jemně sametový hlas.

V roce 2016 pak přišel s rovněž výtečným albem Love & Hate. Zase spojil vlivy folku a soulu a svůj podmanivý melancholický zpěv nechal doprovázet nevtíravě tichým doprovodem. Jeho desky mají velmi uklidňující, skoro meditativní atmosféru.

Foto: Polydor

Michael Kiwanuka: Home Again

Skotský písničkář King Creosote se proslavil v roce 2011 s albem Diamond Mine, za které získal nominaci na Mercury Prize. Do Ostravy přijede představit novinku Astronaut Meets Appleman, která vyjadřuje touhu po době, kdy děti nebyly závislé na internetu a mobilních telefonech. Jeho dcera dostala hračku kosmonauta, prý docela hezkou. Pak její maminka vzala obyčejné jablko, zastrčila do něho pár dřívek a vykouzlila z něho Jablečného muže (Applemana), hračku, které malé děvče dalo okamžitě přednost.

Nový pohled na folk přináší Sam Lee & Friends, kteří se mohou pochlubit nominací na Mercury Prize či vítězstvím v anketě o nejlepší world music album magazínu fRoots.

Foto: Colours of Ostrava

Sam Lee

Skupina namixovala folkové, jazzové, klasické a experimentální vlivy do překvapivých písniček-koláží, jež vyžadují od posluchačů otevřenou mysl.

„Chci dělat hudbu pro lidi, kteří předtím folk nikdy neslyšeli, uvést ho v docela nové podobě a zpochybnit to, co si pod ním dosud představovali,“ řekl Sam Lee.

Na Colours of Ostrava v industriálním areálu Dolních Vítkovic vystoupí také Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula, Benjamin Clementine, Afro Celt Sound System nebo Jamiroquai.

Reklama

Výběr článků

Načítám