Hlavní obsah

La La Land má Oscara na dosah

Právo, Jiří Štraub

Až do minulého roku bylo hezkých pár let nepsaným pravidlem, že dílo, které dostalo cenu za nejlepší film od organizace PGA (Sdružení amerických producentů), získalo nakonec ve stejné kategorii i Oscara.

Foto: ČTK

Režisér Damien Chazelle

Článek

Tradice započala při hodnocení za rok 2007, kdy v obou případech obstál snímek bratří Coenů Tahle země není pro starý, a pokračovala dvojitými úspěchy filmů Milionář z chatrče (2008), Smrt čeká všude (2009), Králova řeč (2010), Umělec (2011), Argo (2012), 12 let v řetězech (2013) a Birdman (2014).

Foto: Freeman Entertainment

Žhavým kandidátem na Oscara je muzikálové romanticko-komediální drama Damiena Chazelleho La La Land.

Loni si Oscara odneslo drama Toma McCarthyho z novinářského prostředí Spotlight, zatímco cenu PGA získala Sázka na nejistotu režiséra Adama McKaye. Na automatismy přece nelze spoléhat donekonečna.

Letošním žhavým kandidátem na Oscara v kategorii Nejlepší film je muzikálové romantickokomediální drama Damiena Chazelleho La La Land. Naději na vítězství má nejen díky ocenění od PGA, snímku se například podařilo na předávání cen Zlatý glóbus zlomit rekord, když zvítězil ve všech sedmi kategoriích, do nichž byl nominován.

Chazelle už si navíc na velký úspěch sáhl. Za svůj minulý snímek Whiplash obdržel Oscara v kategoriích Nejlepší střih, Nejlepší zvuk a Nejlepší herec ve vedlejší roli (Jonathan Kimble Simmons).

Čtrnáct nominací na letošní Oscary je ostatně také obdivuhodných, a tak šance, že se Sdružení amerických producentů a Akademie letos shodnou na nejlepším filmu, jsou minimálně devadesátiprocentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám