Hlavní obsah

Miloš Forman dostal k narozeninám festival, vstup je zdarma

Novinky, Stanislav Dvořák

Retrospektivní přehlídka věnovaná slavnému českému režisérovi Miloši Formanovi probíhá 18. ledna až 19. února v pražském archívním kině Ponrepo. Forman slaví 18. ledna 85. narozeniny.

Foto: NFA

Hoří, má panenko

Článek

Přehlídku zahájí ve středu v 17.30 černobílá klasika z roku 1963 Černý Petr. Hrdinou úsměvného příběhu je nesmělý mladík, který má v obchodě chytat zloděje, ale neodváží se jim nic říct, a tak jeho působení v roli strážníka končí tragikomicky. Po práci chodí domů, kde vede absurdní hovory s rodiči, kteří ho nechápou, takže spíše než o dialogy jde o monology, které nikam nevedou.

Nechybí ani další klasické snímky z šedesátých let – Lásky jedné plavovlásky a kultovní komedie Hoří, má panenko.

Na programu jsou také americké snímky Miloše Formana – Odcházím (1971), muzikál Vlasy (1979), drama Ragtime (1981), Valmont (1989) nebo Lid versus Larry Flint (1996) a Muž na Měsíci (1999).

Z filmu Černý Petr režiséra Miloše Formana

„V rámci přehlídky budou diváci moci rovněž zhlédnout dokument Věry Chytilové Chytilová versus Forman (1981), který vznikl pro belgickou televizi během natáčení dodatečných záběrů k filmu Ragtime a Miloše Formana představuje očima filmaře zcela odlišného typu, ale se vzájemným respektem,” podotkla Jana Ulipová z Národního filmového archívu.

Přehlídka se koná pod záštitou Velvyslanectví USA v České republice a vstup na všechny filmy je zdarma.

Podrobný program zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám