Hlavní obsah

Rozporuplný muzikálový recitál Keenlysidea

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K operním hvězdám, které začínají vstupovat do světa muzikálů a hudebních revue, patří i britský barytonista Simon Keenlyside. Poté, co v Praze zanechal obrovský dojem při operním recitálu před dvěma lety, v úterý předložil ve Smetanově síni Obecního domu program založený na svém posledním albu Something’s Gotta Give, jež je složeno z muzikálových písní.

Foto: Petr Dyrc 1+2

Simon Keenlyside v Praze.

Článek

Očekávání publika ale nebylo tak docela naplněno. Keenlyside si večer sám moderoval a doprovázela ho pětičlenná skupina s komorním zvukem. Nabídl vlastní reprodukci vzniku muzikálu a jeho cesty americkou hudební kulturou od operetních prvků v díle emigrantů Kalmána či Weilla. Ve druhé půlce došlo i ukázky z děl na Gershwina, Portera a jazzové standardy Ellingtona a Strayhorna.

Foto: Petr Dyrc 1+2

Bohužel písně nevynikly. Sólista jako by se nemohl rozhodnout, zda je podat přirozeně, jak je zvykem u popových hvězd, nebo operně s velkým hlasem, jímž by ale přehlušil doprovázející kapelu. Někdy míchal oba styly, někdy použil mikrofonu, jindy ne, což určitě neuvítali posluchači vzadu v sále.

Dvakrát nechal prostor kapele, která zaujala kvalitním přednesem Ellingtonova Mood Indigo. Po dvou přídavcích skončil koncert, jenž nezklamal ani neoslnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám