Hlavní obsah

RECENZE: Když ženich „ajťák” vytáčí staromódního tchána

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč právě on? ptá se svým názvem nová americká komedie Johna Hamburga. Její výchozí situace připomíná obrácenou zápletku filmu Fotr je lotr. „Normální“ je tady otec, pošuk je nastávající ženich. Zbytek příběhu se ale vydává jiným směrem.

Upoutávka na film Proč právě on?Video: CinemArt

 
Článek

Rodinné Vánoce se zase jednou zvrhnou, jak už to v komediích bývá. Tentokrát jede Ned (Bryan Cranston) se ženou za svou dcerou Stephanií (Zoey Deutchová), aby se seznámili s jejím přítelem Lairdem (James Franco) v Silicon Valley.

Po příjezdu zjistí, že jde o výstředního bohatého vývojáře počítačových her se svérázným společenským chováním na hranici psychické nemoci. Impulzivní a přehnaně upřímný přístup potenciálního ženicha ani slovník dlaždiče se otci nezamlouvají.

V domě lehce pomateného Lairda se navíc pohybují cizí lidé, o kterých ani neví, jestli tam bydlí, nechybí tu marihuana a na zahradě bio-ajťák chová slepice a lamy. Navíc skládá matce nevěsty peprné komplimenty, které přesahují hranici běžné společenské konverzace.

Foto: Cinemart

Zoey Deutchová a James Franco

Pěkně vypointované dialogy mezi Lairdem a rodiči nevěsty končí většinou trapnými pauzami či skřípěním zubů (otcových), naopak nadšení vyvolává u mladšího bratra Stephanie, který se v něm vidí a hned se zapojí do vylepšování nové počítačové hry.

Scenárista a režisér Hamburg si připravil dost dobrých nápadů, jako je mluvící inteligentní dům s hlasem Penny z Teorie velkého třesku, praštěný majordomus Gustav (přiznaná narážka na Růžového pantera) nebo nepochopitelná japonská high-tech toaleta. Ač se zdá, že vtipům odehrávajícím se na záchodě se už dnes nikdo nemůže smát, Hamburg je v tomto ohledu neuvěřitelně invenční.

Výborný Franco a dobrý Cranston tvoří fungující dvojici protivníků, kterou hezky doplňuje i matka nevěsty (Megan Mullallyová). Přívlastek originální tomuto typu komedie sice nepřísluší, ale pořád je to zábavná a docela chytrá crazy oddechovka.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám