Hlavní obsah

Česká verze Bernsteinovy Mše má exkluzivní trailer

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové české nastudování Mše (Mass) amerického skladatele Leonarda Bernsteina s Vojtěchem Dykem v roli kněze se stalo jednou z největších kulturních událostí loňského roku. Mělo premiéru v březnu 2016 a nyní je připomíná exkluzivní trailer.

Vojtěch Dyk v premiérovém nastudování Bernsteinovy MšeVideo: Archív 2 Media

 
Článek

Vznik a zveřejnění oficiálního traileru díla je významným počinem. Předcházelo mu totiž dlouhé a náročné vyjednávání. Společnost, jež uděluje licenční práva k nakládání s Bernsteinovým dílem, až po mnoha peripetiích souhlasila s pořízením záznamu představení za účelem vzniku upoutávky, ovšem bez možnosti volného šíření.

Povolení trailer zveřejnit přišlo až po osobní intervenci zástupce Leonard Bernstein Office pro Evropu, kterého Mše uváděná v České republice nadchla. Výsledná video upoutávka ve zkratce zachycuje výtečné pěvecké a hudební výkony i emocemi nabitou atmosféru díla.

Představení vzniklo loni na počest 45. výročí premiéry Mše. Režie a scénografie se ujali Michal a Šimon Cabanovi. S Dykem v hlavní roli kněze se pěveckých rolí zhostili Tereza Černochová, Ondřej Ruml, David Uličník a další. Sborové party obstarali členové Czech Ensemble Baroque a chlapeckého sboru Pueri Gaudentes.

Hudební těleso, jež čítalo bluesový band, komorní a perkusní orchestr, pod taktovkou dirigenta Oskara Rozsy bylo sestaveno přímo na míru projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám