Hlavní obsah

Film o Koudelkovi jde do kin

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časosběrný dokumentární film Koudelka fotografuje Svatou zemi (2015) bude mít v našich kinech premiéru 5. ledna 2017. Vznikl díky izraelskému režisérovi a kameramanovi Giladu Baramovi, jenž byl původně Koudelkovi přidělen v rámci studia fotografie coby asistent.

Foto: Jan Šída, Právo

Fotograf Josef Koudelka

Článek

Josef Koudelka, fotograf, který je členem agentury Magnum Photos, zaznamenával svým aparátem pět let krajinu a lidi v Izraeli i Palestině. Film přibližuje tento tvůrčí proces.

Zajímala ho především zeď vybudovaná Izraelem k tomu, aby oddělovala palestinská území na Západním břehu Jordánu. Připomínala mu totalitní zkušenost, kdy svět dělila železná opona a německou metropoli berlínská zeď.

„Žádná zeď problémy společnosti nevyřeší. Na obou stranách se lidé snaží bránit, ale země se bránit nedokáže. Zeď totiž dělá v téhle Svaté zemi nepředstavitelnou škodu,“ uvedl.

Film je kromě záběrů z exteriérů doplněn rozhovory s tvůrcem v jeho pražském a pařížském ateliéru. V Praze a Brně ho osobně uvedou režisér i Koudelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám