Hlavní obsah

Sámská krev zahájí v lednu festival severského filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Scandi přiváží do českých měst aktuální filmy z Dánska, Finska, Švédska, Norska a Islandu. Začne v Praze od 19. do 22. ledna, pak od 26. do 31. ledna navštíví Brno, Zlín, Ostravu či Plzeň a další města.

Foto: filmeurope.eu

Z filmu Sámská krev

Článek

Nejnovější filmy budou uvedeny v sekci Scandi novinky & premiéry. Za hlavní hit považují pořadatelé debut Sámská krev režisérky Amandy Kernell, který u nás uvedou na třech speciálních projekcích ještě před premiérou na festivalu v Göteborgu.

„Událostí je též návrat mistra norského thrilleru Erika Skjoldbjærga, který natočil mrazivý portrét vyšinutého Pyromana. Novinky doplní výpravné historické drama Královna Kristýna, starosvětský dobrodružný film Poslední král, komediální drama Komuna a zručně natočené gender-fantasy Kluci, které bylo s úspěchem uvedeno na festivalu Mezipatra,” sdělila za Film Europe Klára Skřenková.

„Nejúspěšnější a nejkvalitnější snímky z minulých ročníků Scandi představí sekce Best Of Scandi, která zahrnuje benátského vítěze Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, svéráznou finskou komedii Mrzout, zemitý islandský povídkový film O koních a lidech, hvězdně obsazené a řádně zvrhlé podobenství O kuřatech a lidech a mistrovskou analýzu manželské krize Vyšší moc,” dodala.

Další sekce Fenomén: Severský thriller přinese šest různorodých snímků jako Boj sněžného pluhu s mafií, Druhou šanci, Idealistu, Únos, V hlubinách a Vlnu.

Foto: Film Europe

Bruno Ganz

Boj sněžného pluhu s mafií režiséra Hanse Pettera Molanda je vtipnou norskou variací na schéma zločin a následná pomsta obyčejného osamělého chlápka, který se postaví přesile. Stellan Skarsgård hraje neokázalého a zachmuřeného mstitele s pluhem výborně, lahůdkou je i Bruno Ganz jako srbský „kmotr“.

Na základech westernového žánru vybudoval režisér převážně ponuré a chladné cosi, co se blíží brutální gangsterce, ale lehce se dotýká komedie. Vyhýbá se sice hlasitému humoru, skrytější ironii v příběhu samotném i v hláškách postav však nelze přehlédnout.

Přehlídka Scandi umožňuje divákům zvolit si svou oblíbenou distribuční platformu. Kromě kin lze sledovat filmy i z domova na televizní obrazovce na kanálech Film Europe Channel nebo na mobilu či tabletu přes službu Video-On-Demand.

Kompletní program najdete na scandi.filmeurope.eu.

Reklama

Výběr článků

Načítám