Hlavní obsah

Adam Driver z filmu Paterson: Nejtěžší bylo naučit se řídit autobus

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový filmový rok v českých kinech otevře 5. ledna film Paterson Jima Jarmusche. Král nezávislého amerického filmu se vrací na plátna kin s poetickým příběhem řidiče autobusu a básníka jménem Paterson, který žije ve stejnojmenném městečku.

Trailer k filmu PatersonVideo: KVIFF Distribution

 
Článek

Jeho každodenní život a atmosféru amerického maloměsta vykresluje Jarmusch svým nezaměnitelným stylem a s neobyčejným smyslem pro krásu a humor i v těch nejdrobnějších detailech. Film do českých kin uvede KVIFF Distribution, společný distribuční label MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

V hlavní roli řidiče autobusu Patersona se představí vycházející herecká hvězda Adam Driver, známý například svou rolí hlavní záporné postavy Kyla Rena z posledního dílu Hvězdných válek: Síla se probouzí. Kromě Hvězdných válek čeští diváci Drivera znají také z televizního seriálu Girls (2012) nebo nezávislého filmu Frances Ha (2012). Výjimečný status Drivera nedávno potvrdil také magazín Time, když ho označil za jednoho z nejlepších herců současnosti a jeho výkon v Patersonovi jako „úžasný“.

Foto: KVIFF Distribution

Hrdinové amerického filmu Paterson

Intuitivní herec

I režisér Jim Jarmusch si na tiskové konferenci na festivalu v Cannes spolupráci s Driverem velmi pochvaloval: „Když Adam hraje, tak neanalyzuje, ale reaguje. Je velmi, velmi intuitivní, a to miluji, protože tak pracuji také. Adam má, stejně jako Paterson, neuvěřitelný dar pozorovat a reagovat.“

Sám Driver pro americký portál Deadline uvedl, že nejtěžší na natáčení bylo naučit se řídit autobus, čemuž se věnoval celé 3 měsíce. Během příprav na roli se také díky Jarmuschovi seznámil s díly řady amerických básníků. „Znal jsem Allena Ginsberga a E. E. Cummingse. Neznal jsem ale Rona Padgetta, jehož básně se v Patersonovi objevují, a newyorskou školu. Jim mě seznámil třeba s Frankem O’Harou. Snažili jsme se vyprávět příběh někoho, kdo má svůj fyzický život pevně daný a může jet na autopilota, proto jsem do sebe potřeboval dostat rytmus někoho, kdo tohle dělá každý den,“ vysvětlil Driver.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám