Hlavní obsah

Seriál o Ku-Klux-Klanu po skandálu zrušili

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost A&E zrušila investigativní sérii Escaping the KKK. Ta měla mapovat osudy skutečných lidí, kteří se chtěli vymanit z americké rasistické organizace. Televize už nepovažuje vysílání za vhodné poté, co byla porušena její pravidla. Producenti seriálu totiž některým členům Ku-Klux-Klanu vypláceli honoráře.

Foto: Profimedia.cz

Protest proti Ku-Klux-Klanu v americké Virginii

Článek

„I když stojíme za záměrem seriálu a seriózností obsahu, tyto platby jsou přímým porušením pravidel A pro dokument. Již dříve jsme ujistili veřejnost a klíčové partnery (organizace Anti-Defamation League či Color of Change), že členům nenávistné skupiny nebylo nic zaplaceno, a v té chvíli jsme věřili, že to tak je. Rozhodli jsme se, že nepřikročíme k vysílání tohoto projektu,“ uvedla televize.

Seriál vyvolával už od začátku pozornost v amerických médiích a u mnoha lidí i vztek, že se vůbec natáčí. Lidé to hned emotivně kritizovali, přestože seriál ještě neviděli, a studio, které je součástí A+E Networks, patřící Disneymu a Herst Corp., postupně ztrácelo jistotu.

Těsně před Vánocemi změnili původní název Generation KKK (Generace KKK), který nepůsobil moc kriticky, na Escaping the KKK (Utéct KKK), ale to nepomohlo. Jako poslední krok přišlo úplné zrušení vysílání.

Nejde o pop-kulturu 

Producenti marně tvrdili, že nejde o žádnou pop-kulturu či komerční zneužití a že poctivě mapovali, jak se bývalí členové KKK chtějí zbavit své minulosti nebo jak rasistická organizace zpracovává už odmalička děti. Přestože jim na začátku přislíbily podporu i občanské organizace vystupující proti rasismu, plánovaná série se od ledna vysílat nebude.

„Zrušení je jediné přijatelné řešení,“ dodal Rashad Robinson z organizace Color of Change. „Jednou z mnoha podmínek naší účasti bylo, že nikdo z aktérů nebude placen. To byl první závazek, který v A udělali, a jasně jsme se vyjádřili, že souhlas stáhneme, když jim budou platit.“

Američané začali být ještě citlivější na téma Ku-Klux-Klan během prezidentských voleb. Donald Trump vyvolal u členů rasistického spolku nadšení. Ku-Klux-Klan oslavoval jeho zvolení a považoval to i za své vítězství. Kolik členů a příznivců KKK má, se neví, ale z jedné analýzy příspěvků na Twitteru vyplývá, že mezi roky 2012 až 2016 zájem o tato témata vzrostl o 600 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám