Hlavní obsah

Koncerty Alexandrovců v Česku se navzdory neštěstí zřejmě rušit nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ruský armádní hudební soubor Alexandrovci, jehož mnozí členové v neděli zahynuli při pádu letounu Tu-154 u Soči, nebude pravděpodobně rušit své evropské turné plánované na příští rok. Sdělil to výhradní manažer souboru pro střední Evropu Rudolf Héger s tím, že uskutečnit by se měly i chystané koncerty v České republice. Nejsou ale vyloučeny změny termínů.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Květiny před fotografií známého ruského sboru Alexandrovci, který v neděli přišel o významnou část svých členů při leteckém neštěstí.

Článek

„Koncerty Alexandrovců - European Tour 2017 se uskuteční a soubor vystoupí před českým publikem pravděpodobně v květnu 2017 tak, jak bylo plánované,” uvedl Héger.

„V první polovině roku mají naplánováno 75 koncertů. Turné se nezruší, ale nevylučuje se, že se některé termíny posunou,” dodal Héger.

Připomněl, že soubor má 180 členů, z nichž na palubě letounu zahynulo 64. „Nyní není vhodná doba se zabývat koncerty. Musí proběhnout pohřeb, nejen celé Rusko teď prožívá velký smutek,” upozornil manažer.

Zakoupené vstupenky jsou podle něj nadále platné, zájemce o koupi dalších lístků ale požádal o strpení vzhledem k vážné situaci.

Na palubě byl skoro celý pěvecký sbor

Ruský letoun Tu-154 se v neděli zřítil do Černého moře s 92 lidmi na palubě. Alexandrovce přepravoval na vystoupení pro ruské vojáky nasazené v syrské občanské válce. Z moře zatím záchranáři vylovili deset mrtvých, nikoho živého nenašli.

Ruský prezident Vladimir Putin kondoloval pozůstalým a na pondělí 26. prosince vyhlásil státní smutek.

Jeden ze zpěváků souboru uvedl, že na palubě zříceného letounu byli takřka všichni členové pěvecké části Alexandrovova souboru s výjimkou tří sólistů. Nebyl si ale jist, zda do Sýrie letěli i členové a členky tanečního souboru.

Soubor měl podle agentury TASS 186 členů, včetně devíti sólistů a 64 zpěváků v mužském sboru, 38 členů orchestru a 35 tanečníků a tanečnic. Z českých umělců s Alexandrovci jako hosté vystupovali vedle Karla Gotta a Heleny Vondráčkové také Lucie Bílá, Petr Kolář, Petra Janů, Aleš Brichta, Bára Basiková či houslový virtuos Pavel Šporcl.

V Česku je na květen příštího roku naplánováno celkem deset vystoupení ve větších městech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám