Hlavní obsah

RECENZE: Rebelka Jyn odstartovala novou linii Star Wars

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Gareth Edwards natočil první díl z vedlejší linie Star Wars, který právě vstupuje do kin pod názvem Rogue One: Star Wars Story.

Trailer k filmu Rogue One: Star Wars Story Video: Falcon

 
Článek

Novou linii Star Wars otevírá westernová scéna, kde hlavní hrdinku Jyn Erso (Felicity Jonesová) vidíme ještě jako dítě. Imperiální vojáci ji připraví o matku a donutí otce, důležitého vědce, pracovat na své základně na Hvězdě smrti, zbrani, která umožňuje ničit celé planety.

Dospělá Jyn Erso je pak dramaticky osvobozena rebely a podaří se jí získat starý vzkaz od otce, který své věznitele podvedl. Zatímco předstíral loajální práci na zbrani pro Impérium, udělal v ní jedno slabé místo a informaci o něm zanechal své dceři. Jyn je ihned odhodlaná k boji, ale ostatní rebelové váhají s útokem na základnu, protože jí nevěří. Přece jen jde o dceru člověka, který léta pracoval pro Impérium.

To vše je teprve začátek 133 minut dlouhého akčního filmu, v němž nefigurují hlavní staré postavy Star Wars, ale design vesmírných lodí či robotů je více než povědomý.

Foto: Falcon

Felicity Jonesová ve filmu Rogue One: Star Wars Story

Foto: Falcon

Ben Mendelsohn

Foto: Falcon

Rogue One: Star Wars Story

Foto: Falcon

Rogue One: Star Wars Story

Kromě drobného náznaku romantické linky mezi Jyn Erso a rebelem Cassianem (Diego Luna) jde v podstatě o nekonečnou sérii akčních trikových scén, provedených velkolepě, jak se na Lucasfilm sluší. Hned jedna z prvních s „tančíkem” nápadně připomíná filmy o druhé světové válce, zároveň si ale ledacos vypůjčuje s kung-fu filmů. Další bitvy se pak odehrají na planetě připomínající jihovýchodní Asii a možná, že některému divákovi vyvolají i vzpomínku na filmy o Vietnamu.

Celkově se podařilo akční scény natočit o něco realističtěji než ve starých Star Wars. Vypadají více jako skutečná válka, i když samozřejmě nechybí ani staré dobré létání ve vesmíru a střílení barevných paprsků z raket.

Na velké herectví tu není prostor a scénář jen těžko přesahuje formát generického akčního filmu včetně klišé se sirotkem, který se po letech přichází pomstít. Tentokrát jde o bojovnou dívku, což je ale v dnešní době už také klišé. Stejně jako u předešlých dílů je celá efektně nasnímaná podívaná předvídatelná a divák musí být tak trochu (spíše víc než trochu) dítě, aby si to opravdu užil.

Celkové hodnocení: 60%

Reklama

Výběr článků

Načítám