Hlavní obsah

Ve věku 104 let zemřela meziválečná tanečnice Markéta Kyliánová

– Praha

Ve věku 104 let zemřela v pátek meziválečná tanečnice Markéta Kyliánová, jež vystupovala pod uměleckým pseudonymem Rita Rita. Úmrtí matky tanečníka a světoznámého baletního choreografa Jiřího Kyliána v neděli potvrdil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Markéta Kyliánová, která jako tanečnice vystupovala pod uměleckým jménem Rita Rita, slaví své sté narozeniny v roce 2012 na Nové scéně v Praze.

Článek

Kyliánová patřila k osobitým tanečnicím své doby. Narodila se 28. března 1912 jako Markéta Peštová v Przemysli, otec byl štábní kapitán, skladatel a kapelník a svou dceru vedl k hudbě. Brzy účinkovala v dětských rolích v operetách, ale i v baletech. Taneční vzdělání již v útlém věku získávala u soudobých špiček. Již v deseti letech se vydávala s rodiči na turné s dvouhodinovým programem. Od roku 1928 žila rodina v Praze.

Kyliánová docházela na hodiny k baletním mistrům Národního divadla, stala se ozdobou pražských plesů, spolkových oslav, zářila v exotických variacích, tančila s Orem Tarrakou (Františkem Kulhánkem), jenž svá exotická vystoupení uváděl nejen v kabaretech Červená sedma a revuích Karla, ale i v Národním divadle a na světových turné.

V roce 1935 byla angažována jako sólová tanečnice baletu Velké operety, tančila zde například v Lehárově Giudittě. Neminula ji ani zahraniční zkušenost, v roce 1937 odjela se skupinou Marty Aubrechtové do Nizozemska, kde ihned po prvním vystoupení získala angažmá. Po dvouletém působení se vrátila již do okupované vlasti. Zde se v roce 1942 provdala za Václava Kyliána, se kterým měla dva syny. Sňatkem ukončila i svou taneční kariéru.

Kyliánová byla také nejstarší občankou první pražské městské části, v posledních letech žila v jednom z místních domovů s pečovatelskou službou. „Čest její památce a upřímnou soustrast pozůstalým. Paní Kyliánová byla příkladem člověka, který kolem sebe rozdával vždy radost,” uvedl Lomecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám