Hlavní obsah

Zemřel kytarista a skladatel Radim Hladík

Právo, Jaroslav Špulák

V neděli ráno zemřel kytarista Radim Hladík. Podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval několik roků. Bylo mu 69 let. Novinkám.cz to řekla jeho manželka.

Hit Sluneční hrob od Radima Hladíka Video: Česká televize

 
Článek

Radim Hladík naposledy koncertoval letos 14. září na Střeleckém ostrově v Praze. Hrál tehdy s kyslíkovým přístrojem, jako již několikrát předtím, po skončení koncertu byl ale tak vyčerpaný, že byl odvezen na jednotku intenzivní péče. Od té doby čekal na transplantaci plic. Bohužel se jí nedočkal.

Radim Hladík navštěvoval Pražskou konzervatoř, kde studoval hru na kytaru. V patnácti hrál ve skupině Komety. Od roku 1964 vystupoval profesionálně v pražském klubu Olympik. Byl členem legendární skupiny The Matadors.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Radim Hladík je si vědom toho, jak obrovskou podporu od svých fanoušků má.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Hladík

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Hladík v roce 2014 na festivalu Rock for People

V roce 1968 stál u vzniku skupiny Blue Effect. Poté, co ji opustil Vladimír Mišík, stal se její vůdčí osobností a prosazoval se i jako výrazný autor. Skupina Blue Effect existovala ve své první fázi až do roku 1990.

V roce 2004 se pak Hladík obklopil mladými muzikanty a její činnost obnovil. Postupem času si kapela získala značnou popularitu, dokonce i mezi velmi mladými hudebními fanoušky, kteří ocenili Hladíkovu instrumentální zručnost, kdy mu skvěle sekundovala celá kapela.

Hladík se věnoval i filmové a folkové hudbě. Proslulá byla jeho společná vystoupení s Jaroslavem Hutkou, kterého doprovázel na klasickou kytaru. V posledních dnech svého života s ním pracoval na jeho novém albu. Zajímavá byla i jeho spolupráce s Dagmar Andrtovou-Voňkovou.

Radim Hladík je považován za jednoho z nejlepších českých kytaristů. Byl oceněn jako nejlepší kytarista a beatová osobnost rocku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám