Hlavní obsah

Iva Pazderková: Písně vymýšlím s ukulele. Neumím ale akordy

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka, moderátorka a bavička Iva Pazderková vstoupila podruhé vážně do hudebních sfér. V roce 2013 vydala album Ukulala a nyní přichází s novým s nekonečným názvem Horská Lesní Ekologická Tvá Živá Dospělá Krabičková Smutná Šťastná. Moc na něm nevtipkuje. Je spíše vážná a představuje se jako osobitá nestudovaná autorka a živelná zpěvačka.

Foto: Lucie Levá

Iva Pazderková vydala své druhé sólové album.

Článek

„Kdybych tak věděla, jaký název desce dát... Já jsem to ale nevěděla, a tak jsem poskládala jména písniček za sebou,“ řekla Právu bezelstně Pazderková.

Je autorkou hudby i textů, s výjimkou toho k písni Černý šál, jehož autorem je A. S. Puškin. Její titul ostatně v názvu alba není.

„Jestliže bych měla vydat desku, která odpovídá mému mediálnímu obrazu, byla by po všech stránkách jiná. Nejspíš veselá. Jako Blbá blondýna, což je postava, s níž vystupuju ve stand-up comedy, v repertoáru dvě vtipné písničky mám, Vánoční turné a Mou krásu nezlomíš. Ty se ale na album překvapivě nedostaly. Začala jsem prostě psát písničky, které vycházejí ze mě, z mého života. Jaké jsou ony, taková je skutečná Iva Pazderková,“ odhaluje.

Skládá na texty

Profesionální skladatelkou není. Písně vznikaly tak, že nejdříve napsala text, následně takříkajíc nahodila melodické linky a ty pak kytarista Josef Štěpánek vzal a doaranžoval do finální podoby. „V žánru nejen alternativního folku je podle mě nejlepší u nás,“ chválí ho Pazderková. „Pro obě má alba byl nenahraditelný. I v tom, že mě povzbuzoval k tomu, ať se s tím nemažu a skládám tak, jak to cítím.“

Kromě Štěpánka na desce spolupracovali kontrabasista Jaromír Honzák, klávesista Jan Steinsdörfer, bubeník Roman Vícha, aranžér Petr Malásek, smyčcový Eve kvartet, tedy výhradně vynikající hudebníci. V písničce Tvá zpívá s Pazderkovou Tomáš Klus.

Foto: Roman Černý

Iva Pazderková na snímku, který byl základem obalu jejího alba.

„Ta skladba vznikla ve stavu, kdy jsem se cítila velmi nešťastná. Pochybovala jsem o tom, že mě ještě někdy potká forma lásky, při které chcete, aby to neskončilo. S Pepou nás napadlo, že by to byl hezký duet, a první, na koho jsem pomyslela, byl Tomáš Klus. Jsme přátelé, mám ráda jeho tvorbu a projev. Navíc jsem byla přesvědčená, že je jediný, kdo tu písničku zazpívá tak expresivně, jak si představuju. Také mě ale napadlo, že spolupráci s ním si někdo může vysvětlit jako marketingový tah. A tak jsem mu to neřekla,“ vypráví Pazderková.

Rozuzlení nastalo při dotočné seriálu Na vodě, ve kterém oba hrají. „Všechno jsem mu řekla i s tím, čeho se bojím. Odpověděl, že nemám blbnout a písničku mu poslat,“ dodává.

Nesmí se prý zdokonalit

Tvrdí, že melodie svých skladeb vymýšlí u ukulele. „Je to můj oblíbený nástroj. Když jsem ho před čtyřmi lety dostala, zamilovala jsem si ho tak, že jsem po devíti měsících vydala první album s názvem Ukulala. Je to také nesmírně variabilní nástroj, zvlášť pro mě, protože neumím akordy a při skládání si je vlastně vymýšlím. Pepa poté vše zapíše do not, což je dost práce navíc. Na nové desce je ale zvuk tohoto nástroje pouze v jedné písničce, v Lesní. Ptala jsem se muzikantů v kapele, jestli bych se neměla hudebně vzdělat, aby to se mnou měli jednodušší. Ale shodli se na tom, že ne. Prý už bych nic podobného nesložila,“ shrnuje svůj hráčský příběh.

Iva Pazderková album pokřtila 20. listopadu. Ráda by se však příští rok na koncertní pódia vrátila. Nedávno zveřejnila klip k písni Horská, který natočila neplánovaně při výletu na Sněžku. To je dost důvodů k tomu si její počin pozorně poslechnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám