Hlavní obsah

Eric Clapton a Cream slaví padesátiny. Vydají 4 disky rarit

Novinky, Stanislav Dvořák

Kultovní Cream existovali docela krátce, ale přesto zasáhli do hudebních dějin zásadním způsobem. Jejich debut Fresh Cream vyšel před padesáti lety a nyní se dočká 4diskové luxusní edice s mnoha přídavky.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Cream na koncertě v New Yorku

Článek

Nová edice bude obsahovat CD s mono a stereo verzemi původní desky a dále různé singly, jamy a rarity ze studií BBC. Čtvrtý disk má být Blu-ray s původní deskou a několika bonusy. Obal má mít formu knihy s fotkami a různými texty.

Cream v roce 1966 svým novátorským debutem způsobili malou revoluci - tak artistní, instrumentálně virtuózní, novátorský a současně chytlavý materiál se dal srovnávat snad jen s Hendrixem nebo Zappou. Trojice Eric Clapton, Jack Bruce a Ginger Baker vydala ještě alba Disraeli Gears, Wheels of Fire a Goodbye a poté se vydali každý jiným směrem. Prošli mnoha kapelami a krátkodobými projekty.

Krátce se pokusili dát dohromady v roce 1993 a pak už jen v roce 2005 zahráli několik koncertů v londýnské Royal Albert Hall. Kvůli lístkům tehdy vypuklo pravé šílenství, na černém trhu se prodávaly za desítky tisíc korun.

Další comeback už je zcela vyloučen. Jack Bruce v roce 2014 zemřel a Eric Clapton pokračuje v superúspěšné sólo kariéře. I na rok 2017 plánuje přes jisté zdravotní potíže koncerty, ale Praha tentokrát na seznamu není.

Reklama

Výběr článků

Načítám