Hlavní obsah

Zemřel představitel Krakonoše František Peterka

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

V Liberci zemřel herec František Peterka, proslulý mimo jiné rolí Krakonoše ve slavném večerníčku Krkonošské pohádky. Informaci jako první přinesla TV Prima.

Zemřel herec František Peterka

 
Článek

„Zprávu o jeho úmrtí jsem se dozvěděl před chvílí, nevím, kdy přesně se to stalo. Zemřel v libereckém hospicu, nevím, co bylo příčinou úmrtí, to musí říci lékaři,“ řekl pro Top Star televize Prima Ladislav Dušek, herec Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Peterkův blízký přítel.

Do libereckého hospicu herec dobrovolně odešel letos na počátku roku. „Už jsem se nedokázal doma dát do pořádku. Teď bych si jenom přál, aby mě vzal pánbůh k sobě," vysvětloval letos v létě Peterka štábu TV Nova, který ho přišel do hospicu navštívit.

Peterka už dlouho nepracoval a žil v ústraní, v šedesátých až osmdesátých letech ale natočil desítky filmů. Nejznámější byly Zítra to roztočíme, drahoušku, Co je doma, to se počítá, pánové…, Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Zítra vstanu a opařím se čajem.

Foto: Česká televize

František Peterka jako Krakonoš

Herec, který se narodil v roce 1922 v Praze, snil spíše o kariéře sportovce, ale dostal se k divadlu a odtud na přelomu čtyřicátých a padesátých let k filmu. Začínal v již dávno zapomenutých budovatelských agitkách, až šedesátá léta přinesla uznávané válečné drama Přežil jsem svou smrt.

Foto: Česká televize

František Peterka v dramatu Přežil jsem svou smrt

Foto: Filmové studio Barrandov

František Peterka a Karel Augusta v komedii Příště budeme chytřejší, staroušku

Následovala Naděje (1963) nebo velmi podařená a oblíbená krimi Vrah skrývá tvář (1966) Petra Schulhoffa s Rudolfem Hrušínským a Radoslavem Brzobohatým, kterou televize často vysílají dodnes, a experimentální Kinoautomat: Člověk a jeho dům (1967).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Herec František Peterka na snímku z roku 2007

Sedmá dekáda přinesla Peterkovi především záplavu komedií jako Jáchyme, hoď ho do stroje (1974), Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) a Zítra to roztočíme, drahoušku (1976).

V roce 1974 se natáčely také Krkonošské pohádky. Více než 51 000 lidí je zvolilo v anketě Novinek za nejlepší večerníček, získaly 43,8 % hlasů. Seriál, který Československá televize vysílala od roku 1974, rychle zlidověl. Češi dodnes rádi používají označení „sojka práskačka” či hlášky „nestát, nekoukat, dělat” a neméně oblíbenou „himmel-herrgott-donner-wetter-krumcajselement”.

František Peterka: Nejslavnější filmy a seriály

Vrah skrývá tvář

Jáchyme, hoď ho do stroje

Jak dostat tatínka do polepšovny

Zítra vstanu a opařím se čajem

Zítra to roztočíme, drahoušku

Krkonošské pohádky

Ústřední postavy si zahráli František Peterka (Krakonoš), Ilja Prachař (Trautenberk), Hana Maciuchová (Anče), Jaroslav Satoranský (Kuba) a Zdeněk Řehoř (myslivec). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám