Hlavní obsah

Trautenberk drtivě zvítězil v anketě o nejlepší Večerníček

Novinky, Stanislav Dvořák

Více než 51 000 lidí hlasovalo v anketě o nejlepší Večerníček. Jednoznačně zvítězily Krkonošské pohádky se 43,8 % hlasů. Trautenberk a spol. nedali ostatním populárním postavičkám žádnou šanci, druhý Večerníček A je to měl o 30% méně hlasů než vítěz.

Článek

Na třetím místě skončily Pohádky z mechu a kapradí (5,36%) a nevděčná "bramborová" medaile zbyla na Příběhy včelích medvídků (3,48%).

Vítězný seriál, který Československá televize vysílala od roku 1974, rychle zlidověl. Češi dodnes rádi používají označení "sojka práskačka" či hlášky "nestát, nekoukat, dělat" a neméně oblíbenou "himmel-herrgott-donner-wetter-krumcajselement".

Ústřední postavy si zahráli František Peterka (Krakonoš), Ilja Prachař (Trautenberk), Hana Maciuchová (Anče), Jaroslav Satoranský (Kuba) a Zdeněk Řehoř (myslivec).

Zlý Němec v Krkonoších

Večerníček je dnes velmi zajímavý nejen pro svůj svérázný humor a morální poselství (nemá se krást dřevo, krmení pro zvířátka atd.). Unikátní je zejména postava Trautenberka, který je dokonalou ukázkou ustálené představy o zlém sudetském Němci, přerůstající až v parodii.

Česká soda: parodie na Trautenberka

TOP 10 podle čtenářů Novinek

Krkonošská pohádka  43,8%

A je to 13,5%

Pohádky z mechu a kapradí 5,36%

Příběhy včelích medvídků 3.48%

Jája a Pája 3,13%

Maxipes Fík 2,8%

Bob a Bobek 2,6%

Broučci 1,6%

Jen počkej 1,47%

Mach a Šebestová 1%

Korunu všemu nasadil Milan Šteindler v pořadu Česká soda, který oblíbené postavičky využil ve scénce s legendárním nacisticky laděným projevem o tom, kam sahají hranice Německa: "Tady je Nemecko, hier ist ein Deutschland, niemand wird uns kommandieren...".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám