Hlavní obsah

RECENZE: Murakami skládá poctu Richardu Wagnerovi

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve třetí, v Česku a dalších zemích Evropy samostatně vydané povídkové knize Útok na pekárnu, která je jinak součástí širší prózy Televizní lidé, skládá japonský spisovatel Haruki Murakami poctu Richardu Wagnerovi. V jeho pojetí totiž tóny Wagnerovy hudby zabraňují páchání násilí a mění lidské osudy.

Foto: archív nakladatelství Odeon

Obal Murakamiho knihy.

Článek

Kniha v sobě snoubí dva povídkové texty. Oběma provází muž, kterého sužuje nezvladatelný hlad. První text je jakýmsi fragmentem, mihnutím se v okamžiku, kdy se svým komplicem čelí hladu tak strašlivému, že nemohou jinak než s rozhodnutím vraždit přepadnout pekárnu. Do lehce apokalyptické atmosféry Murakami vnáší morální aspekt, v němž postavy trvají na své zločinecké dráze a odmítají milodary majitele pekárny. Právě Wagnerova hudba se stane motivem, který zaručí pekaři život i ukojení hladu lupičů.

Druhý text je vzpomínkou na onu loupežnou událost, zamženou a dávno zapomenutou, kterou oživí další nezvladatelný atak hladu, tentokrát spojený s počátkem manželství. I tento noční hlad, při kterém je hrdinovi komplicem jeho žena, končí přepadením, tentokrát restaurace McDonald’s.

I v této knize Murakami flirtuje s pro něj příznačným žánrem magického realismu. Do poměrně strohých, věcně vyprávěných, zoufalostí čpících pasáží infiltruje snové pasáže, hrdinovy vidiny, v nichž se ocitá na lodi kdesi uprostřed oceánu.

Útok na pekárnu nespadá k Murakamiho propracovaným románům s do detailu promyšlenou psychologií postav. Jde o útržkovité texty, zanechávající na čtenáři svíravý dojem. V knize jde stejnou měrou o text i o ilustrace. Tvrzení, že jde více o umělecký počin v jeho komplexnosti, potvrzuje i fakt, že kniha je vyvedena v neobvyklé typografii za použití zeleného písma.

Haruki Murakami: Útok na pekárnu
Odeon, překlad Tomáš Jurkovič, 80 stran, Tomáš Jurkovič, 249 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám