Hlavní obsah

Pražské jaro s Barenboimem a Pendereckým

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program 72. ročníku hudebního festivalu Pražské jaro představilo vedení festivalu veřejnosti a kromě změněné vizuální stránky festivalu s motivem zpěvného ptactva zaujaly hlavně dva údaje vážící se k zahájení i zakončení festivalu, jenž se koná tradičně od 12. května do 2. června 2017.

Foto: Profimedia.cz

Krzysztof Penderecki

Článek

„Podařilo se nám získat poprvé v historii na zahájení se Smetanovou Mou vlastí orchestr Vídeňských filharmoniků,“ potvrdil již dříve oznámený údaj ředitel festivalu Roman Bělor.

„Bude ji dirigovat Daniel Barenboim, který se tomu dříve dost bránil, ale nakonec ho orchestr přesvědčil,“ dodal Bělor. Hrál v tom úlohu i blízký vztah Barenboima k Rafaelu Kubelíkovi, jehož verzi Mé vlasti Barenboim velice uznává. Naprostou novinkou je oznámení účasti další legendy polského skladatele a dirigenta Krzysztofa Pendereckého, jenž bude dirigovat závěrečný koncert s rozhlasovým orchestrem  (SOČR), na němž uvede svou Sedmou symfonii „Sedm bran jeruzalémských“.

Celkem uvede festival 45 koncertů, na nichž jsou zastoupeny velké orchestry jako Torontský symfonický či Orchestr de Paris, soubory staré hudby jako britský Orchestr věku osvícenství s Williamem Christiem a soubory ze Španělska, potvrzující pokračující tematický akcent na hispánskou oblast.

Novinkou je zaměření Víkendu komorní hudby zdůrazňující hudbu emigrantů a pronásledovaných autorů. Mezi sólisty jsou taková jména jako houslisté Maxim Vengerov a Vilde Frangová či pěvkyně Diana Damrau. V hudební soutěži budou zápolit cembalisté a houslisté, předprodej lístků na festival začíná tradičně 12. prosince v 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám