Hlavní obsah

Wohnout: Se Spejblem a Hurvínkem máme dobré vztahy

Právo, Jaroslav Špulák

Před několika dny vyšlo CD a DVD Sladkých dvacet na Vyžlovce. Skupina Wohnout jím připomíná svůj srpnový koncert, který uspořádala u příležitosti dvaceti let na scéně. Aktuálně je na koncertním turné a 16. listopadu zahraje v pražské Malé sportovní hale na Výstavišti. Na otázky odpověděl zpěvák a kytarista Matěj Homola.

Foto: archív kapely Wohnout

Koncertní Wohnout, zleva Honza Homola, Jirka Zemánek a Matěj Homola.

Článek

Co zajímavého koncert na Vyžlovce přinesl?

Konal se u příležitosti našeho jubilea a proti jiným měl rozšířený program. Uspořádali jsme ho na koupališti ve vesnici Vyžlovka, k níž máme jako kapela silné vazby. Měli jsme tam kdysi první koncerty a máme tam základnu. Koncert se konal za krásného letního večera, přišla spousta lidí a všechno se povedlo.

Žádný problém nebyl?

Po první písničce vypadl proud a asi minutu se to řešilo. Potom už se ale nic nestalo.

Na co z toho koncertu nejraději vzpomínáte?

Na spolupráci se Spejblem a Hurvínkem. Myslím si, že žádná česká kapela dosud nic podobného neudělala. My máme s lidmi z divadla Spejbla a Hurvínka dobré vztahy už od doby, kdy jsme použili Hurvínka do klipu k písni Našim klientům. Nápad pozvat ho i se Spejblem na koncert jsme dostali v době, kdy jsme přemýšleli o tom, jaké hosty si pozvat. Přišli a myslím, že naše společná písnička dopadla dobře. Na koncertě sehráli i scénku, kterou ušili té akci na míru.

Wohnout zažil období dobrá i méně podařená. V jaké kondici se nachází po dvaceti letech na scéně v nezměněné sestavě?

Jsme semknutá kapela, což je stav, jenž trvá od alba Našim klientům, které vyšlo před pěti lety. Předtím jsme procházeli tvůrčí krizí. Dostali jsme se do bodu, kdy jsme nevěděli co a jak dál. Albem Našim klientům jsme to ale prolomili a od té doby je všechno skvělé. Na koncerty chodí dost lidí, máme kolem sebe skvělý tým, zkrátka prožíváme zlaté časy.

Co mohou fanoušci na probíhajících koncertech podzimního turné Sladkých dvacet očekávat?

Především dlouhý program. Hrajeme písničky, které jsme nehráli mnoho let. Nad setlistem vždycky vedeme dlouhé debaty, jelikož jsme vydali osm desek, což je asi stovka písniček a při vystoupeních jich hrajeme obvykle tak pětadvacet. Pokud je někdo oddaný fanda a zná naše písničky, program probíhajícího turné ho možná mile překvapí.

Poslední vaše album Laskonky a kremrole vyšlo v roce 2014. Píšete už nové skladby?

Kdybychom měli dodržovat zvyklosti, mělo další řadové album vyjít letos. My se ale soustředili na oslavy dvacetiletého výročí, vydali jsme k němu knížku, odehráli koncert ve Vyžlovce a vydali jeho záznam. Nové album jsme odsunuli na příští rok.

Jsme teď ve fázi, kdy začínáme zpracovávat nové nápady tak, abychom na jaře měli nějaké k dispozici a mohli se rozhodnout, jak s nimi naložíme. Můj osobní odhad je, že nové album skupiny Wohnout vyjde na podzim příštího roku.

Wohnout má poměrně rozpoznatelný zvuk, který se v čase příliš nemění. Přemýšleli jste někdy o tom, že byste ho přece jenom posunuli či proměnili?

Od svého dědy jsem asi před dvěma lety dostal klavír, který patřil pradědovi. Měl jsem období, kdy jsem na něj dost hrál a snažil se to naučit. Polemizoval jsem dokonce s myšlenkou, jestli ho nezapojit do našeho živého hraní. Dospěl jsem ale k závěru, že by to chtělo ještě hodně tréninku, takže k tomu zatím nedošlo.

Jinak si myslím, že kdybychom náš zvuk chtěli měnit, museli bychom do kapely přibrat dalšího člověka, což si nedokážu představit. Může ale přibýt host na turné. Na tom posledním s námi byl houslista Vojta Lavička a jeho hra náš zvuk dost ovlivnila. Nemyslím si ale, že housle nebo piano patří do zvuku naší kapely a měly by v něm být dlouhodobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám