Hlavní obsah

RECENZE: Bez Sambory jsou Bon Jovi bezradní

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

This House Is Not For Sale je třinácté studiové album americké kapely Bon Jovi. Na svět přichází v době, kdy je už mnoho let patrné, že klíčové a svižné nápady partě kolem zpěváka Jona Bon Joviho došly a spíše bojuje o to, aby byly její písně pro současný světový stadiónový rock alespoň průměrné.

Foto: ČTK/AP

Skupina Bon Jovi vydala třinácté album.

Článek

Na minulém albu What About Now (2013) to fungovalo se zpožděním. Přesvědčivost skladeb se dostavila teprve po mnoha posleších, stejně tak zjištění, že Bon Jovi přece jenom nakonec přinesli písničky, které mají vnitřní energii natolik rvavou, že na sebe - potaženy pro kapelu tradičním melodickým cejchem - strhnou pozornost.

Novinka This House Is Not For Sale však podobnou vlastnost nemá. Může za tím být třeba to, že jde o první album v diskografii kapely, které nahrála bez kytaristy Richieho Sambory, jenž oficiálně věnuje svůj čas rodině, neoficiálně prý pobývá v některém z odvykacích zařízení.

Foto: Universal Music

Obal nového alba.

Jeho vklad byl v minulosti patrný, a na novince chybí. Kapela jako by tím ztratila poslední zbytky nápaditosti a v tuctu skladeb na albu de facto opakuje formulky, které použila na předešlých deskách, přičemž se opírá jen o charakteristický pěvecký výraz Jona Bon Joviho. Charismatický a rockově upřímný, nutno dodat.

Living With The Ghost, The Devil’s In the Temple, Knockout nebo New Year’s Day nejsou špatné písničky. V diskografii této slavné americké kapely, která měla na svých prvních albech hned několik hitů přeživších dlouhý čas, je to ale odvar. Balady na desce jsou navíc tuctové, nezajímavé, obvyklé, prostě mizerné.

Producent John Shanks se na desce rozhodl zachovat sound formace z posledních dvaceti let, tedy potáhnout skladby zvukem přátelským k rádiovým dramaturgům a jejich představám o správné hudbě. Možná mohl být odvážnější a skutečnost, že kapela nenabídla silné písně, přetavit ve větší syrovost.

Nic takového se ale nestalo, a tak vznikla deska rozpačitá. A to jsou slova hodnocení hluboce vážená.

Bon Jovi: This House Is Not For Sale
Universal Music, 49:12

Celkové hodnocení: 45 %

Reklama

Výběr článků

Načítám