Hlavní obsah

V televizi bude rekordní počet gayů a černých herců, hlásí průzkum

Novinky, Stanislav Dvořák

Nová americká studie organizace GLAAD oznámila, že na přelomu let 2016 a 2017 uvidíme v amerických seriálech absolutně největší počet zástupců sexuálních menšin, etnických menšin a postižených za posledních 21 let. Organizace to považuje za velký úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Hispánská celebritka z telenovely America Ferreraová se letos dostala do oscarové akademie díky kvótám.

Článek

Podle průzkumu se v pořadech objeví téměř 5 % stálých postav, které jsou gayové, lesby či transsexuálové. Herci černé pleti tvoří asi 20 % stálých postav a různě postižení asi 1,7 %. Ve všech televizích včetně kabelových a internetových se od loňska podle výzkumu téměř zdvojnásobil počet transgenderových osob.

„I když je povzbuzující vidět takový pokrok v zastoupení LGBTQ osob v televizi, je důležité pamatovat si, že čísla jsou jen jedna část příběhu. Musíme pořád bojovat za různorodější a složitější zobrazování LGBTQ komunity,“ prohlásila ředitelka GLAAD Sarah Kate Ellisová.

„GLAAD bude pokračovat ve spolupráci s Hollywoodem, aby vyprávěl nuancovanější příběhy o LGBTQ, které urychlují jejich přijetí společností.“

Mezi postavami ze sexuálních menšin je prý rasový nepoměr. Na kabelové televizi tvoří asi 72 % běloši, na internetu asi 71 %. A pokud už jsou černí, většinou nejde o ženy.

Revoluce v Hollywoodu

Letos v létě zažil Hollywood rasově-genderovou revoluci. Akademie udělující Oscary se rozhodla hromadně nabírat členy podle rasového a genderového klíče.

Akademie rozeslala 683 pozvánek nováčkům, jako jsou John Boyega (Star Wars), Emma Watsonová (Harry Potter) či zpěvačka Mary J. Blige a íránský režisér Abás Kiarostamí. Mezi významnými režiséry, scenáristy či producenty je jen málo Afroameričanů, Latinoameričanů a Asiatů, ale organizátorům se jich podařilo sehnat tolik, že tvoří 41 % nováčků.

Kritici ale upozorňují, že některé nominace jsou podivné. Například Mary J. Blige byla hlavně v devadesátých letech dobrou soulovou zpěvačkou, ale objevila se jen v nevýrazných seriálech a filmovou herečkou v pravém smyslu slova není. Posměch vzbuzuje i hispánská hvězdička America Ferreraová z telenovely Ošklivka Betty.

Reklama

Související články

Fanoušci Star Wars: Chceme ve filmu gaye

V příštích Hvězdných válkách může dojít k velkému odhalení - nebyl náhodou Luke Skywalker celou dobu gay? Nebo možná Chewbacca? O petici žádající „LGBT hrdinu“...

Výběr článků

Načítám