Hlavní obsah

Fanoušci Star Wars: Chceme ve filmu gaye

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštích Hvězdných válkách může dojít k velkému odhalení - nebyl náhodou Luke Skywalker celou dobu gay? Nebo možná Chewbacca? O petici žádající „LGBT hrdinu“ (LGBT zahrnuje lesby, gaye, bisexuály a transsexuály) informoval server The Guardian.

Foto: Falcon

Star Wars: Síla se probouzí

Článek

LGBT postava ve Hvězdných válkách má být prý poctou obětem nedávného masakru v orlandském gay klubu. Mezi mrtvými byli i Drew Leinonen a Juan Ramon Guerrero. Jejich kamarád a fanoušek Hvězdných válek Joshua Yehl proto zorganizoval petici.

V dopise zaslaném vedení Lucasfilmu a studia Disney, které práva na sérii vlastní, Yehl tvrdí, že Leinonen byl vášnivým fanouškem filmu a “nic by ho neučinilo šťastnějším, než kdyby měli všichni malí gay nerdové vlastní postavu, ke které by mohli vzhlížet.“

Režisér JJ Abrams už dříve prohlásil, že se mu „zdá velmi omezené říkat, že ve světě Star Wars nebude homosexuální postava“. Film se vždy snažil zahrnovat afroamerické postavy, takže LGBT hrdina by byl prý také prospěšný.

Foto: Disney/Lucasfilm

Daisy Ridleyová a John Boyega ve filmu Star Wars: Síla se probouzí

Filmový svět je momentálně plný různých petic a výzkumů o menšinách, homosexuálech nebo ženách. Nedávno na Oscarech údajně diskriminovali černochy a loni vyšla studie o tom, že americké filmy špatně prezentují ženy.

Výzkumníci tvrdí, že ženy tvoří pouhých 12 % hlavních rolí v největších kasovních trhácích. A časem se to prý nezlepšuje, naopak je jich méně než v roce 2013 i méně než před deseti lety. Dokonce i ve vedlejších rolích je podle ní jen 29 % žen v těch větších a 30 % v těch mluvících (těch, co alespoň něco řeknou).

Mužské postavy jsou více vidět v práci a mají přesně danou profesi, zatímco u ženských postav málokdy. Pouze svou profesí je definováno až 61 % mužských postav, zatímco ženských jen 34 %. Na druhou stranu 58 % žen je údajně identifikováno čistě rodinnou rolí – jsou to manželky, matky. Navíc jsou prý ženy v amerických filmech moc mladé, tvrdí kalifornští výzkumníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám