Hlavní obsah

V Jihlavě bodovaly FC Roma a Normální autistický film

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě oslavil letos 20. výročí vzniku. Na sobotním slavnostním ceremoniálu pak ocenil filmy hned v několika kategoriích. Nechyběly sekce Česká radost nebo Opus bonum, kde se hledal nejlepší světový snímek.

Foto: archiv festivalu

Z filmu FC Roma.

Článek

Z domácích dokumentů si cenu odnesly dva. První ji dostal Normální autistický film Miroslava Janka, který vstoupí 10. listopadu do kin. „Snímek zpochybňuje obvyklý pohled na hendikep, který zpravidla vnímáme jako projev jinakosti. V Jankově pohledu se jinakost stává výjimečností,“ znělo zdůvodnění poroty. Na normální autistický film pak jednomyslně ukázala také studentská jury složená z jihlavských středoškoláků.

Druhým vítězem kategorie Česká radost se stal FC Roma režisérů Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara. Snímek lze podle poroty „nazvat protirasistickým filmem druhé generace, v němž už není třeba odvolávat se na pozitivní stereotyp“.

Kohoutová poděkovala mimo jiné protagonistům: „Jsem ráda, že s námi podstoupili celé natáčení a vytrvali až do konce, ačkoli nás na začátku považovali za nějaké divné osmnáctileté děti.“

Cenu za nejlepší dokument ze světa získal řecko-francouzský snímek Strašidla obcházejí Evropou, jenž sleduje situaci poté, co řecké úřady vyklidily uprchlický tábor v Idomeni. Režisérka Maria Kourkoutaová při děkovné řeči zdůraznila, že „stavění zdí se vždy obrátí proti nám samým“.

Ocenění za přínos světové kinematografii převzala střihačka a režisérka Drahomíra Vihanová. Ředitel festivalu Marek Hovorka při předávání ocenil především umělkynino originální myšlení, které ovlivnilo celou další generaci filmařů. Vihanová pak při předávání skromně zmínila, že zas tolik počinů za sebou nemá, a poznamenala, že ona patří do „staré školy“, která dokumenty neinscenovala, ale jen zachycovala probíhající situace.

Na 20. ročník festivalu se do Jihlavy sjelo přes čtyři tisíce návštěvníků, kteří mohli zhlédnout 310 festivalových snímků a dalších 26 ve speciální sekci dokumentů České televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám