Hlavní obsah

Xenia z New Yorku. Poctivý jazzový základ, chytlavé rytmy a punkový přístup

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli vystoupí v pražském Jazz Docku sofistikovaná a zábavná Newyorčanka Xenia Rubinos, zpěvačka, která v sobě spojuje pop, funk, jazz a navíc tak trochu punkový přístup a experimenty se syntezátory.

Foto: Rachot

Xenia Rubinos

Článek

Xenia někomu může připomínat Janelle Monáe říznutou Esperanzou Spalding, ale našly by se i jiné kombinace. Zpěvačka, u které nikdy nevíte, jak bude znít další písnička, je totiž multižánrová jako její domovský New York. Vystudovala elitní školu Berklee v Bostonu a nedávno vydala desku Black Terry Cat, která se ve světě dočkala velmi slušných recenzí.

Ač její matka pochází z Portorika, hudba nezní jako standardní latina, která se hraje všude. Působí spíše jako jazzová zpěvačka vyhozená z usedlého podniku na divokou ulici postmoderního New Yorku, kde pochytila všechno, co letělo éterem.

Foto: Rachot

Xenia Rubinos

Pilotní skladba posledního alba se jmenuje Mexican Chef - Mexický šéfkuchař. „V restauraci obsluhují číšníci v obleku, jejichž seriozní hipsterskou vizáž podkresluje reprodukovaný decentní indie pop. Když se ale otevřou dveře do kuchyně, vidíte hispánské kuchaře, kteří mezi plotnami kmitají v rytmu mexických rancheras a dominikánské bachata,“ vysvětlila vznik skladby zpěvačka.

Ukázky tvorby a vstupenky najdete na rachot.cz a v předprodejích GoOut, Ticketpro a Ticketportal za 250 korun (cena platí do 30. října).

Reklama

Výběr článků

Načítám