Hlavní obsah

RECENZE: Příběh osmiveslice jako metafora života

Právo, Jaroslav Špulák

V roce 1936 zvítězila americká osmiveslice na olympiádě v Berlíně. Šokující to bylo především proto, že dokázala porazit německou posádku, která chtěla své prvenství v závodě věnovat Adolfu Hitlerovi.

Foto: archív vydavatelství Moba, Robin V. Brown

Daniel James Brown napsal strhující příběh.

Článek

Kniha Daniela Jamese Browna nazvaná Hrdinové ve člunu vypráví příběh vítězného týmu složeného ze synů dřevorubců, dělníků z loděnic i farmářů. A nabízí ho od úplného začátku, od chvíle, kdy se jeho členové stali amatérskými veslaři.

Brownova kniha však není jenom pravdivým příběhem odvahy, odhodlání a pokory jednotlivců v týmu, kdy jeden může spoléhat na druhého a musí mu současně být oporou. Provází ji i popis atmosféry třicátých let minulého století, který je minimálně stejně zajímavý jako hlavní dějová linka.

Foto: archív Moba

Obal knihy Hrdinové ve člunu.

Brown velmi podrobně přibližuje tehdejší hospodářskou krizi, zabývá se chudobou, stávkami, zoufalými činy i přátelstvím a láskou. Dává do souvislostí dění v Americe i ve světě, vypravěčský důraz pak klade na vzestup moci Adolfa Hitlera v Německu. Olympiádou se totiž chtěl budoucí iniciátor druhé světové války zalíbit Němcům i světu jako pokrokově smýšlející muž.

Díky silnému příběhu, autorově důslednosti v předkládání dějinných faktů i schopnosti zasvětit čtenáře do nálady doby vznikla velmi dobrá kniha. Hravě vtáhne do děje a ze čtenáře udělá skoro až přímého účastníka událostí.

Brown je jako vypravěč něžný, stejně tak nekompromisní. Někdy vysvětluje, proč se situace vyvíjely tak nebo jinak, jindy pouze konstatuje na základě známých faktů z dějin. A když se z jeho popisu událostí už už pomalu stává poněkud stereotypní pasáž, dokáže včas skončit a pokračovat v rozvíjení základní dějové linie.

Statečná posádka je v knize Hrdinové ve člunu metaforou života, vzorem pro každý velký i obyčejný lidský příběh, jakkoli by byl na první pohled nepodstatný. Je příkladem toho, že v životě lze opravdu dosáhnout mnohého, i cílů, jež se na počátku mohly zdát příliš vzdálené a snění o nich naivní.

Daniel James Brown: Hrdinové ve člunu
Moba, překlad Jakub Kalina, 471 stran, 399 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám