Hlavní obsah

RECENZE: The Fellas hájí hodnoty písničkářství

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští The Fellas byli ještě před třemi lety Goodfellas a v roce 2012 takto získali Cenu Anděl pro objev roku. Aktuálně přicházejí s novým albem Scarecrow. Ve čtvrtek 20. října ho pokřtí v pražském Paláci Akropolis.

Foto: archív kapely

Kapela The Fellas vydala nové album.

Článek

Scarecrow (tedy Strašák) vychází pět let po debutovém počinu Robbery Blues. Podílelo se na něm více producentů, od nás i z Ameriky, prohlubuje akustický rock’n’roll, k němuž se skupina od začátku hlásila, a v textech se její kytarista a zpěvák Jonny Anděl zpovídá z pocitů a zážitků, jež souvisí s jeho nedávným předávkováním se drogami.

V tomto ohledu je to osobní kolekce, obsahově možná poněkud smutná. Především hudební složka z ní ale dělá desku naděje, protože instrumentální část písniček až tak nepodléhá tématům v textech.

K folkrockovému písničkářství z předešlého alba Robbery Blues přidali The Fellas více popu. Jejich skladby jsou dnes méně ortodoxní, přitom v nich hraje stále prim akustická kytara. Milým zjištěním je i aranžérská funkčnost dalších akustických nástrojů, zejména dechů, akordeonu či banja. Hlasy hostujících Markéty Irglové a Tonyi Graves do koncepce celé desky patřičně zapadají, dávají zvoleným písničkám hlubší barvu, přitom z nich nevyčnívají.

Foto: archív kapely

Obal alba Scarecrow.

The Fellas chtěli být na novém albu snáze uchopitelní, srozumitelnější. Pravda, jistou překážkou jsou v téhle zemi anglické texty, které při povrchním poslechu jen splývají se světovou produkcí. Záměr jim přesto vcelku vyšel.

Písničky totiž mají pevnou strukturu, jsou dynamické, stojí na dobrých melodiích a ocenit je třeba i jejich řazení na albu, kdy každá následující svou povahou navazuje na předešlou a pozvolna staví můstek k té další. Hají přitom dál hodnoty písničkářství.

Potíž desky Scarecrow je v tom, že nepřináší mnoho skladeb, které by vystupovaly nad ostatní, a plnily tak roli klíčových hitů, vlastně těch, jež kolekci zpestřují. Konstatovat to sice lze u melodicky nejzajímavější Bebe Hello, další podobné ale chybí. A tak zatímco při poslechu deska plyne a přitom takříkajíc drží pohromadě, postrádá současně moment překvapení, větší atak na posluchačovu pozornost.

Scarecrow je přesto dobrý počin. The Fellas zastihuje v okamžiku, kdy našli ve své tvorbě směr a nabízejí autorsky i zvukově sofistikované dílo.

The Fellas: Scarecrow
Indies MG, 55:08

 Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám