Hlavní obsah

RECENZE: Lars Kepler změnil styl, směřuje do neznáma

Právo, Lucie Zelinková

Lars Kepler (což je literární pseudonym švédské manželské autorské dvojice Alexander Ahndoril a Alexandra Coelho Ahndorilová) má u nás silnou čtenářskou základnu a patří k nejprodávanějším severským autorům krimi žánru. Novým románem Playground však může u svého tradičního publika narazit. Změnil totiž styl i směr a především opustil vody detektivního psaní a střemhlav se pustil do rozplétání starověké mytologie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lars Kepler, tedy Alexander Ahndoril a Alexandra Coelho Ahndorilová.

Článek

Čtenáři detektivních románů Larse Keplera jsou zvyklí na dějově dobře propracovanou esenci severské detektivky s lehkým tematicky společenským přesahem. Playground jim však nabízí něco zcela jiného. Pod štítkem mystický thriller přináší téma přestupního místa mezi životem a smrtí. Neotřele pracuje s motivy starověké Číny a čínské mytologie, zejména s výkladem přesunu do světa mrtvých, s představou o posmrtné říši.

Foto: nakladatelství Host, Právo

Obal knižní novinky Playground.

Její vykreslení je nejzajímavějším okamžikem románu. Kepler vystavil komplexní svět, obraz mytického místa, přístavního města, které je kombinací současného zhýralého světa plného zbabělého násilí, organizovaného zločinu a původní čínské kultury s její společenskou hierarchií, architekturou a byrokracií.

Ústřední hrdinka Jasmin PascanAnderson je velitelkou bojové jednotky v Kosovu, kde následkem postřelení utrpí zástavu srdce. V mysli se po tu dobu odebírá do přístavního města, které je mezistupněm mezi světem živých a mrtvých. Jelikož si zážitek nenechá pro sebe, skončí v psychiatrickém léčení až do okamžiku, kdy zástavou po autonehodě utrpí podruhé.

V tematické rovině tak text osciluje mezi akčním thrillerem a filozofickým dílem ohledávajícím přestupní místo ke smrti a možnosti, jak získat vládu nad smrtí, jak obelstít osud a vrátit se mezi živé. Atmosféra kolísá na hranici snu a reality, halucinací a mentálních výletů.

V Playgroundu se Kepler možná bude potýkat se zklamaným očekáváním pravidelných čtenářů, nicméně jde o román originální svým tématem, velmi interesantní v poloze použitých mytických námětů a průměrný v použití postav a jejich chování.

Autorská dvojice se zároveň vydala konspirační cestou obdobnou tvorbě Dana Browna, ač ten čerpá z křesťanské mytologie, Kepler sahá k exotičtějšímu materiálu, až ke staré Číně.

Lars Kepler: Playground
Host, překlad Karolína Kloučková, 439 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám