Hlavní obsah

Začal Signal festival. Prahu rozzáří 23 světelných instalací

– Praha
Novinky, kčt

Čtvrtý ročník Signal festivalu začal ve čtvrtek v 19 hodin. Po dobu čtyř dní divákům předvede 23 instalací od umělců z jedenácti zemí světa na území Prahy 1, 2 a 3. Kromě hlavních atrakcí, videomappingu na tři historické budovy, nabídne monumentální světelné objekty a interaktivní instalace. Nově je návštěvníkům během festivalu k dispozici bezplatná wi-fi síť a na několika místech občerstvení. Za suvenýry bude poprvé možnost zaplatit i kartou.

BEZ KOMENTÁŘE: Signal festival na náměstí MíruVideo: Novinky

 
Článek

Stejně jako minulý ročník bude většina instalací včetně tří videomappingů umístěna na Starém Městě, Kampě a Malé Straně. Organizátoři proto požádali veřejnost o využívání MHD místo aut k přemisťování během festivalu v centru města. Akce je nejnavštěvovanější kulturní akcí ČR, loni se jí zúčastnilo 400 000 diváků.

„Doprava v centru bude omezena na 30 km v hodině, nicméně vzhledem k velkému zájmu o festival doporučujeme do města nezajíždět. Policie bude v případě potřeby operativně odklánět dopravu na méně frekventované komunikace,” uvedl pražský radní pro dopravu Petr Dolínek.

Kromě nejvytíženějšího večerního programu nabízí festival i program pro děti. Denně od 9.30 hodin se spustí projekce na téma Karla IV. Kromě dvou placených instalací – projekční kupole Signal Dome a videomappingu na Tyršově domě – jsou všechny projekce zdarma.

Novinky: občerstvení, wi-fi i platba kartou

Dvě třetiny instalací mají na letošním festivalu svou světovou premiéru, kromě toho si pořadatelé přichystali pár dalších novinek. Na několika lokacích se nacházejí food zóny, z nichž největší je umístěna na Palachově náměstí, kde ji doplní Reflex bus s kavárnou.

Ve food zónách jsou k dostání ekologické vratné kelímky. „Kelímky se budou s nápoji vydávat oproti záloze 50 Kč a vrátit je bude možné ve food zónách u Rudolfina, na Kampě, na náměstí Míru a na Karlově náměstí, kde lidé dostanou zálohu zpět,” dodala tisková mluvčí festivalu Andrea Bezdíčková.

Letos poprvé je na Signal pointech možnost platit i kartou. Zde si návštěvníci mohou zakoupit různé suvenýry se signální tematikou či brožury s mapou festivalu.

Využít můžou i bezplatnou wi-fi, kterou zajistí 18 hotspotů rozmístěných u jednotlivých instalací, jež by jim mohla pomoci v lepší orientaci. Návštěvníci si tak mohou zjistit, v jakých lokacích a v jakém časovém rozmezí je na akci nejvíce lidí, a případně se jim vyhnout.

Reklama

Související články

Praha opět zažije světelnou explozi

V ulicích metropole se od 13. do 16. října objeví třiadvacet monumentálních světelných soch a barevných objektů umělců z celého světa v rámci čtvrtého ročníku...

Výběr článků

Načítám