Hlavní obsah

Preislerovy Tři dívky za osm miliónů

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na nedělní aukci síně European Arts, která proběhla v pražském Obecním domě, byl vydražen obraz malíře Jana Preislera (1872-1918) Tři dívky v lese za 8,037 miliónů, včetně aukční přirážky. Vydražená cena činila 6,5 miliónu korun.

Foto: Aukční katalog síně European Arts

Jan Preisler: Tři dívky v lese

Článek

Dílo má všechny typické znaky tvůrcova rukopisu, vycházejícího především ze symbolismu a impresionismu. Motiv tří ženských postav v bílém, sedících v barevné a rozkvetlé přírodní scenérii je snovou alegorií přicházejícího jara.

Foto: Aukční katalog síně European Arts

Jan Preisler: Tři dívky v lese

Obraz téhož námětu, ale menšího formátu, má ve svých sbírkách Národní galerie. Je momentálně součástí stálé expozice ve Veletržním paláci, vyznačuje se více skicovitým provedením a trojici dívek na něm doplňují dvě mužské postavy na koních v pozadí.

"Objevné secesní dílo Jana Preislera získala dražitelka na sále po napínavém souboji se zájemcem na telefonu za 6,5 miliónu korun. S aukční přirážkou za obraz zaplatí přesně 8,073 000 korun," uvedl Albert Trnka z aukční síně European Arts, která dražbu pořádala.

Kromě Preislerova díla se vydražil také velkoformátový obraz Kamila Lhotáka Pyramidy za 3,6 miliónu Kč nebo Kytice ve váze od malíře Václava Špály za 1,7 miliónu Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám