Hlavní obsah

Soudce Ti i vyšetřovatel Sano Ičiró

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzlo staré Číny i šógunského Japonska si lze nyní vychutnat v nových knihách. A od autorů, kteří tyto země i prostředí bezmezně milují, byť nejsou tamní rodáci.

Foto: nakladatelství Garamond

Obal knižní novinky

Článek

Francouz Frédéric Lenormand se znovu ujal pokračování legendárního Roberta van Gulika a vydal se za ještě legendárnějším soudcem Ti Žen-cim ze 7. století. V dalším ze svých příběhů se v románu Případy soudce Ti – Tajemství čínské zahrady (Garamond, přeložila Vlasta Misařová, 262 stran, 260 Kč) ujímá hlavní postavy v okamžiku, kdy byla postižena ztrátou paměti a odjíždí si odpočinout do venkovského prostředí bohatého obchodníka s čajem.

Jde nejen o detektivní pátrání související s tajemnými návštěvami hostitele, ale zároveň o vystižení kouzla čínských zahrad. Ty měly a nadále mají v čínském světě velký význam jako místo meditace, inspirace, hledání estetické rozkoše. Nejen díky rostlinám, ale i sledu měnících se panoramat, připomínajících rozličné hlubiny lidské duše.

Rostlina má svůj význam i v příběhu statečného a čestného vyšetřovatele, samuraje Sana Ičiróa z románu Američanky Laury Joh Rowlandové Vějíř v kosatcích (Metafora, přeložil Viktor Faktor, 366 stran, 349 Kč). Jde i v tomto případě o pokračování, respektive o vrchol série věnované právě životním osudům tohoto samuraje z Japonska počátku 17. století.

Sano Ičiró, kdysi druhý muž ve státě, je dvorskými intrikami zbaven vysokého úřadu a degradován na obyčejného policistu městské hlídky. A nejen to. I jeho manželství je v troskách. Jeho dlouholetý sok komoří Janagisawa uzavřel nepochopitelné spojenectví se šógunovým synovcem a následníkem Ienobuem. Vše se změní v okamžiku, kdy je stárnoucí vládce pobodán kovovým vějířem s motivy kosatců. A právě Sano Ičiró je opět povolán do služby svého pána. V sázce jde nejen o vyšetřování zločinu, ale přímo život jeho i celé rodiny.

Rowlandová barvitě vykresluje prostředí šógunova paláce v městě jménem Edo, dnešním Tokiu. Čtenář se díky ní prochází každým zákoutím, kde se může skrývat zbabělý útočník, ale sleduje složité vazby mezi šógunovými konkubínami dívčího a chlapeckého pohlaví i všemožnými úředníky, svázanými zvykovým právem služby svým pánům.

V obou případech jde nejen o strhující detektivní příběhy, ale i o okouzlující reportáž z prostředí pro nás Evropany obestřeného tajemstvím a tušeným půvabem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám