Hlavní obsah

Sochař Hampl se dočkal uznání spoluautorství sousoší v Lidicích

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedmaosmdesátiletý sochař Jiří Hampl se napodruhé dočkal soudního uznání svého spoluautorství Památníku dětským obětem války v Lidicích, který vytvořil spolu s Marií Uchytilovou. Hampl se o uznání spoluautorství soudí už osmým rokem. Odvolací soud Vrchního soudu v Praze v úterý zamítl odvolání Památníku Lidice. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Sochař Jiří Václav Hampl po vynesení rozsudku

Článek

„Bylo zjištěno, že paní Uchytilová pracovala na sousoší s panem Hamplem. Ona tvořila hlavičky těch soch a on těla,“ odůvodnila rozhodnutí soudkyně Milena Opatrná s tím, že bylo i dokázáno, že oba autoři ideu toho díla diskutovali, vytvářeli ji až do jejího postupného vzniku. Což Hampl uvedl i před soudem a jeho slova dokládá podle soudu mimo jiné i katalog Oblastní galerie Vysočina v Jihlavě, kde je umístěn model sousoší, u nějž jsou uvedeni oba autoři.

„Co bych k tomu měl říkat? Jak říkal Jan Masaryk: ‚Pravda vítězí, ale dá to fušku‘,“ komentoval rozsudek Hampl.

Spor se táhne od roku 2008, kdy byla bez Hamplova svolení změněna informační deska u sousoší, na které už nebyl uveden jako spoluautor. Soud už v roce 2012 spoluautorství Hamplovi přiznal, odvolací vrchní soud však rozsudek zrušil a vrátil případ zpět před krajský soud. Ten v roce 2014 rovněž uznal Hampla jako spoluautora. I proti tomuto rozhodnutí se Památník Lidice odvolal. Hampl se podle Památníku Lidice sice podílel, nikoliv ale tak, aby jeho práce mohla být považována za tvůrčí.

„Mně nejde o slávu nebo o peníze. Vždyť víte, že jsem to do Lidic daroval,“ uvedl v úterý u soudu Hampl. „Ale měla by být v tomhle státě aspoň určitá slušnost,“ dodal.

Sousoší se muselo dodělat

Podle Hampla původní desetinový model, podle kterého pak byly sochy v nadživotní velikosti (největší socha má 2,20 metru) vysochány, vytvořili s Uchytilovou spolu. Hamplova manželka Uchytilová prý původně chtěla dvě skupinky po třech a dvou dětech, po Hamplově poznámce se rozhodla udělat sochy všech dětí. Uchytilová také podle Hampla chtěla původně pomník ve formě několika skupinek dětí, což jí Hampl také rozmluvil a sousoší tak tvoří jednu velkou skupinu.

„Ty práce, které tam prováděl, nelze považovat za práci tvořivou,“ uvedl právní zástupce Památníku Lidice František Vyskočil. Hampl prohlásil, že přepracovával zejména ruce, drapérie a spodní části soch. „Ten postoj tam samozřejmě zůstal, jinak se to muselo udělat celé znova,“ řekl Hampl. „Musel jsem dát těch osmdesát dva soch dát nějak dohromady, všechny,“ dodal.

Autorkou sousoší Památník dětským obětem války je sochařka Marie Uchytilová, která na pomníku začala pracovat ze své vlastní vůle koncem šedesátých let. Po její smrti v roce 1989 pokračoval Hampl v odlévání zbylých soch. Prvních třicet jich bylo instalováno v roce 1995, poslední pak o pět let později.

Hampl v roce 2000 věnoval dílo Památníku Lidice bez nároku na honorář.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám