Hlavní obsah

Album Xindla X vzniklo v krásném prostředí. Písně na něm spojuje motiv vody

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V severočeské obci Frýdštejn mají nahrávací studio bratři Dalibor a Jan Cidlinští. Protože je to obec malebná, klidná a po mnoha stránkách příjemná, není divu, že u nich, jinak též svých spoluhráčů z kapely, už své čtvrté studiové album v řadě natočil Xindl X.

Foto: Dalibor Konopáč

Xindl X a producent Dalibor Cidlinský ve studiu.

Článek

Dostalo název Kvadratura záchranného kruhu a vyjde 23. září. Xindl X ho nedávno dokončil.

„Nahrávat jsme začali na prahu minulého léta,“ říká písničkář poté, kdy výpravě hudebních novinářů celý nový počin pustil a posléze se s ní odebral na kus řeči do nedaleké restaurace Kovárna, jež patří bratrům Cidlinským a vyznačuje se historizujícím interiérem a skvělou kuchyní.

Foto: Dalibor Konopáč

Xindl X novináře provedl studiem, kde se deska nahrávala.

„Mysleli jsme si, že nám to půjde rychle. Z tehdejšího pohledu jsem měl všechny písničky hotové. Jenomže nám natáčení z mnoha důvodů trvalo dlouho, a tak jsem u některých dospěl k závěru, že je nahradím jinými, anebo jsem složil ke stejnému textu novou hudbu. Jako úplně poslední vznikla Na palubě Titaniku, která desku symbolicky uzavírá,“ vysvětluje Xindl X.

Vzápětí přiznává, že na desce budou i písničky, které původně nepsal pro sebe. „Text ke Grétě jsem napsal pro Michala Hrůzu na jeho hudbu. On si ho ale nevybral, a tak jsem se rozhodl, že si k němu napíšu vlastní muziku. Text Mýval byl původně na jednu americkou lidovou písničku,“ vypočítává.

Z poslechu nových skladeb vyplynulo pár prvních dojmů. Jedním je ten, že Xindl X ani v jedné nerapuje. Přitom jako písničkář raper na hudební scénu v roce 2008 se singlem Anděl vstoupil.

„Byl to záměr, který jsem začal naplňovat už na minulé desce Čecháček Made. V původní várce písniček pro novinku jsem sice některé rapované měl, ale nakonec jsem chtěl, aby celá nahrávka působila jednotně, a tak jsem něco vyhodil a něco přepsal. Například písnička Žáby v hrnci byla původně rapovaná. Nakonec jsem ale chtěl, aby na albu byly skladby, které si může každý hned zazpívat, protože mají zapamatovatelnou melodii,“ přiznává autor hudby i textů.

Foto: Dalibor Konopáč

Album začal Xindl X nahrávat už loni v létě. Dalibor Cidlinský mu při tom stál po boku jako producent.

Další zajímavostí je množství použitých smyčců. „Jsou ve většině písní. Zdálo se nám, že se do jejich zvuku hodí. Nahrávali jsme je naživo, většinou to jsou kvarteta,“ vysvětluje Xindl X.

Když se ho nakonec zeptám, jestli má desetiskladbové album nějaký koncept, odpoví bez váhání. „Žádný jsem nezamýšlel. Možná však ty písně spojuje motiv vody. Vyprávějí totiž příběhy lidí topících se v problémech. Jinak jsem se snažil, aby deska byla tématy a náladami pestrá. Jsou na ní vážnější písně, třeba Na palubě Titaniku, která popisuje rozpad společnosti během krize, nebo Žáby v hrnci, jež líčí atmosféru doby, kde jsme ve strachu z netolerantních ztratili toleranci. Najdete na ní ale i satirickou skladbu Mušle o poměřování si pindíků na záchodech či žertovnou píseň o milostných katastrofách Mýval,“ usmívá se zpěvák.

Za pár dnů album vyjde. Po jeho prvním poslechu není pochyb o tom, že pár písniček mezi fanoušky zdomácní. Ostatně jako první na desce bude skladba Na vodě, již dnes rádiový hit. A hned za ní následuje Popelka, kterou Xindl X zveřejnil ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám