Hlavní obsah

Devátá Dvořákova Praha s hvězdnými hosty

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenorista Pavel Černoch, houslisté Daniel Hope, Gidon Kremer, Hilary Hahn, Gil Shaham a Nikolaj Znaider, klavíristé Boris Berezovský, violoncellista Jiří Bárta a další jsou protagonisty 9. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, který zahájí 5. srpna v Dvořákově síni pražského Rudolfina Sächsische Staatskapelle Dresden.

Foto: Petr Horník, Právo

Tenorista Pavel Černoch představí na festivalu málo uváděný Dvořákův písňový cyklus Cypřiše.

Článek

Do 24. září bude festival oslavovat dílo Antonína Dvořáka, od jehož narození uplyne 8. září 175 let, a to programem v několika dramaturgických liniích. V neděli 3. září se fanoušci vydají na výpravu historickým vlakem Po stopách Antonína Dvořáka do jeho rodné Nelahozevsi, kde se kromě prohlídky historických prostor uskuteční koncert klavíristů Ivo Kahánka a Davida Marečka.

Festivalový program letos obohatí řada světových orchestrů – kromě drážďanské Staatskapelle to bude Londýnský symfonický orchestr, Kremerata Baltica s fenomenálním Gidonem Kremerem, Anima Eterna Brugge, italská Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, švýcarský Zurich Chamber Orchestra a samozřejmě i rezidenční orchestr festivalu, Česká filharmonie, která vystoupí pod taktovkou Jiřího Bělohlávka i Jakuba Hrůši.

Hvězdné obsazení má i komorní řada, jejímž kurátorem je poprvé v historii festivalu zahraniční umělec, houslista Daniel Hope, který se na festivalových koncertech sám objeví hned několikrát.

Světový tenorista Pavel Černoch přednese 11. září v Anežském klášteru Dvořákův náročný písňový cyklus Cypřiše. „Mou doménou je operní jeviště, zde se představím ve zcela nové roli. Ale já mám rád výzvy. Dvořákovu hudbu miluju, zvláště Prince z jeho Rusalky. Cypřiše jsou velmi komplikované, ale překrásné dílo,“ řekl Černoch na tiskové konferenci.

Další zážitky slibuje i uvedení třetí edice Dvořák Collection, při němž zazní  komplet Dvořákových symfonických básní a předeher v provedení České filharmonie, spirituální koncert v katedrále sv. Víta za účasti Tallis Scholars a Martinů Voices i rodinný den, který druhou festivalovou sobotu láká malé i velké diváky na dobrodružné putování vesmírem na Měsíc s Novosvětskou symfonií a také na show dua hudebních komiků Igudesman a Joo.

„Láska k Dvořákově hudbě se vine doslova jako červená nit celým festivalem a vyznávají ji všichni umělci,“ řekl umělecký ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec s narážkou na červenou barvu planoucí na všech festivalových materiálech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám