Hlavní obsah

Blues z Kamerunu i americký folk na Blues Alive

Novinky, Stanislav Dvořák

Šumperský festival Blues Alive od 17. do 19. listopadu přivítá řadu světových i domácích osobností bluesové scény, ať už je to Roland Tchakounté z Kamerunu, či Maria Muldaur, pamětnice amerických folkových „šedesátek“.

Foto: Blues Alive

Nikki Hill

Článek

Francouzsko-kamerunský bluesman Roland Tchakounté představuje neobvyklou směs jižanského blues a world music. Většinou zní jako bluesrocker z jihu USA s hammondkami, dlouhými kytarovými sóly atd., současně má však africký přízvuk a zpívá i v africkém jazyce bamiléké. I některé kytarové motivy nezapřou, že má k Africe blíž než potomci Afričanů narození v Americe.

Hlavní hvězdou prvního večera 17. listopadu bude americká blues-folková zpěvačka Maria Muldaur s formací Her Red Hot Bluesiana Band. Maria Muldaur začínala v 60. letech 20. století v rámci amerického folkového hnutí, kde se vedle mnoha jiných skamarádila s Bobem Dylanem. V roce 1974 nahrála svůj asi největší hit Midnight at the Oasis, za který získala několik nominací na Grammy. Spolupracovala také s Grateful Dead a za nahrávku Sweet Lovin' Ol' Soul z roku 2005 byla nominována na Blues Music Award i žánrové Grammy.

“Její jméno již dlouho figurovalo na seznamu našich nesplněných přání a jsme rádi, že letos konečně do Šumperka tato zpěvačka dorazí,” řekl Ondřej Bezr.

Foto: Blues Alive

Duke Robillard

Dále přijede blues-gospel-soulová zpěvačka Sharrie Williams a druhý večer 18. listopadu vystoupí zpěvák a kytarista Duke Robillard, jenž hrál i s Tomem Waitsem a Bobem Dylanem a byl nominován na Grammy.

Slam Allen spojuje blues s energickým soulem, podobně afro-americká zpěvačka Nikki Hill (19. listopadu) míchá rokenrol se soulovým feelingem, tak trochu jako Tina Turner nebo Chuck Berry.

Pouze ženám bude patřit tematické odpoledne v sobotu 19. listopadu - vystoupí Zuzana Dumková, Jana Koubková a společně Blanka Šrůmová, Jan Sahara Hedl a Něžná noc.

Foto: Blues Alive

Roland Tchakounte

„Program festivalu doplní dále večer v H - Clubu se slovenskou dvojicí Erich Boboš Procházka a Marek Wolf, která představí psychedelicky pojaté blues, a formace Dura and Blues Club s Fedorem Frešem, dlouholetým spoluhráčem Mariána Vargy. Jak bývá zvykem, dlouho do noci bude žít Šumperk jam sessiony v Pivnici Holba a foyer domu kultury,” dodal za pořadatele Jiří Sedlák.

Vstupenky jsou k dostání v cenách od 80 do 570 Kč na www.bluesalive.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám