Hlavní obsah

RECENZE: Čtyři kluci na pláži plus jeden v kufru

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňské úspěšné produkci Walls & Handbags přišel český soubor Losers Cirque Company s novou premiérou, kterou uvedl druhý den 13. ročníku festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. K režii přizvali Jiřího Havelku a byla to šťastná volba.

Foto: Pavel Hejný

Inspiraci k představení Beach Boy(s) hledali Losers na skutečné pláži.

Článek

Na prázdnou scénu přijíždí červené cooper mini obložené prkny a zavazadly. Vyskáčou z něj čtyři surfaři, pátého zapomenou v kufru. Beach Boy(s) jsou inspirováni retro atmosférou pláží trochu kalifornských, trochu východoněmeckých, knihou Christophera Lasche Kultura narcismu i hudbou The Beach Boys.

Situace je prostá - pětice surfařů (Petr Horníček, Lukáš Macháček, Matyáš Ramba, Vítězslav Ramba a Jindřich Panský) touží po větru, který se nedostavuje. A čekání vyplňuje nejrůznějšími aktivitami vybízejícími ke hře, tanci, akrobacii. A také k vzájemnému klukovskému šprajcování a soupeření.

Je zábavné sledovat, co všechno se dá dělat s osuškami, surfovacími prkny, házecími talíři, tubou opalovacího krému a vlastním tělem.

Je v tom mnoho shozeného narcismu, dost kvalitní akrobacie a přemíra humoru. To vše je doplněno občasným nahraným hukotem vln a hudbou 70. let. Premiéroví diváci se bavili od začátku do konce hodinového představení. A po něm hojně křičeli a tleskali.

Když už se zdá, že dovádění na pláži pozbývá na dechu, vpluje na scénu atraktivní dívka, před kterou se lze předvádět, nosit ji na prkně i válet pod ní sudy, aby tak plula na vlnách mužské ješitnosti i donjuanské rivality. A v neposlední řadě ji zapojit do dynamické pozemní akrobacie i vzdušného „surfování“ na laně.

Beach Boy(s) zcela jistě zaujmou malé i velké diváky vtipnými akcemi i akrobacií prováděnou jaksi mimochodem, s lehkostí a vtipem. A zdá se, že je to hodně baví.

Beach Boy(s)
Losers Cirque Company, režie Jiří Havelka, premiéra 19. srpna Letní Letná, Praha

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám