Hlavní obsah

Extreme Noise Terror vystoupí v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vystoupeních na letních festivalech legenda britského crustu a grindu Extreme Noise Terror zahraje 8. září na klubovém koncertu v pražské Modré vopici. Kapela patří k zakladatelům žánru a od svých souputníků se odlišovala účinkováním dvou zpěváků.

Foto: Pod parou

Extreme Nosie Terror

Článek

Extreme Noise Terror vyvolali největší poprask, když vystoupili v roce 1992 na udílení hudebních cen Brit Awards, kam si je přizvali KLF, kteří s nimi natočili píseň 3. a. m Eternal. Šokované publikum bylo vystaveno té nejbrutálnější hudbě, jaké v té době existovala, a kapela ještě pálila do publika z automatu slepými náboji.

Fanouškům extrémních stylů však nebyla neznámá, vznikla už v roce 1985 a už vydala kromě několika split desek s Chaos UK a Discharge i debut A Holocaust In Your Head. Do BBC je pozval legendární DJ John Peel.

Skupina spolu s Napalm Death prozkoumávala hudební extrémy, z nichž se později zrodil grind core a death metal. Od svého vzniku měla vždy dva zpěváky. V klasické sestavě to byli Dean Jones a Phil Vane. Druhý ale s ní občas nehrál, jednu dobu působil u Napalm Death, přičemž jeho post obsadil frontman napalmové smrti Mark Barney Greeneaway. Na čas ho také zastupoval Adam Catchpole.

Koncerty provázejí zmatky

V roce 2006 se sice Vane ke skupině vrátil, jenomže v roce 2011 náhle zemřel a vystřídal ho Ben McCrow. Zbylé posty se měnily ještě více, aktuální bubeník Michael Hourihan v kapele hraje od roku 2008 a kytarista Ollie Jones od roku 2005.

Extreme Noise Terror u nás několikrát vystupovali, ovšem jejich koncerty často provázely problémy. Když měli hrát v roce 2006 na XII. Antifestu, dorazili pozdě a bez Vanea, takže místo večera hráli druhý den ráno bez dvou zpěváků. V roce 2010 na Fekal Party Vane dorazil, jenže chyběl Jones, takže diváci se opět nedočkali dvou hlasů. I když s původními zpěváky už skupinu nikdy nebude možné vidět, už možnost slyšet ji v plné síle s dvěma hlasy navíc v klubu je výjimečná.

Kromě Extreme Nose Terror, kterým loni vyšlo album, vystoupí ještě tuzemská crust d-beatová Gomora a mladá parta Encore.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám