Hlavní obsah

Vítězné filmy z Cannes a Benátek míří do ČR

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na festivalu Be2Can uvidí čeští diváci všechny tři vítězné snímky z filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes. Přehlídka proběhne 6. – 12. října v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci, Ostravě a Zlíně.

Foto: be2can.eu

Já, Daniel Blake

Článek

Sociální drama Kena Loache Já, Daniel Blake obdrželo Zlatou palmu z Cannes. Zlatým lvem z loňských Benátek se zase může pochlubit film Zdaleka. Jde o venezuelsko-mexický příběh o stárnoucím muži, který na ulici potká problémového mladíka Eldera. Co začne jako pouliční prostituce, se záhy změní ve složitější, nevyrovnaný vztah, v němž se oba aktéři snaží překonat prvotní distanci a jizvy z vlastní minulosti.

Vítěz Zlatého medvěda z Berlinále Fuocoammare: Požár na moři je dokument o ostrově Lampedusa, na němž skončilo svou cestu mnoho uprchlíků na svých ubohých bárkách.

Foto: be2can.eu

Z filmu Požár na moři

“Celkově bude v rámci festivalového programu k vidění 15 filmů, z toho 11 exkluzivních českých festivalových premiér. Uváděné snímky získaly celkem 8 významných cen z Benátek, Berlinále a Cannes. Diváci se mohou těšit na odborné úvody a doprovodný program včetně přednášek a diskuzí ve festivalovém centru pražského kina Lucerna,” sdělila za pořadatele Klára Skřenková.

“Neomezujeme se na pouhé „uvádění“, naším cílem je kritická selekce a diskuze nejen o filmech samotných, ale i o festivalech, jejich dramaturgii, politice a cenách. Be2Can funguje zároveň jako filmová přehlídka, kritická platforma a diskusní fórum,” komentují přehlídku dramaturgové Be2Can Vít Schmarc a Aleš Stuchlý.

Organizátorem Be2Can je Film Europe Media Company, která v programu přehlídky uvede v distribuční předpremiéře své pečlivě vybrané festivalové tituly. Více na www.be2can.eu.

Reklama

Výběr článků

Načítám