Hlavní obsah

Page a Plant neuspěli s žádostí o uhrazení soudních poplatků

Právo, jaš

Kytarista Jimmy Page a zpěvák Robert Plant z již nefungující legendární britské rockové kapely Led Zeppelin a představitelé vydavatelství Warner Chappell Music neuspěli s žádostí o uhrazení soudních a právnických poplatků v souvislosti s nedávným sporem v případě údajného plagiátorství týkajícího se písničky Stairway to Heaven. Navíc se zdá, že se kauza ještě nějaký čas povleče.

Foto: ČTK/APInvision

Jimmy Page (vlevo) a Robert Plant na snímku z letošního roku.

Článek

Page a Plant čelili nedávno soudní žalobě ze strany Michaela Skidmorea, pozůstalého po americkém zpěvákovi a kytaristovi, jenž používal na hudební scéně umělecký pseudonym Randy California (1951–1997). Skidmore tvrdil, že Page a Plant okopírovali kytarový riff v písni Stairway to Heaven ze skladby Taurus, kterou California nahrál v roce 1968 se svou kapelou Spirit.

Porota losangeleského soudu však koncem června rozhodla, že Led Zeppelin se plagiátorství nedopustili.

Oba muzikanti a zástupci společnosti Warner Chappell Music, která momentálně vlastní katalog nahrávek Led Zeppelin, následně požádali soud o uhrazení 793 tisíc dolarů za soudní a právnické výlohy. Soudce Gary Klausner ale rozhodl, že žaloba nebyla podána lehkovážně a neexistuje důkaz, že Skidmore měl špatné úmysly. Z těchto důvodů nemusí nikomu hradit soudní poplatky.

Skidmore se nicméně již koncem července proti původnímu rozsudku odvolal, takže lze očekávat, že se případem bude zabývat soud vyšší instance.

Připomeňme, že Led Zeppelin vznikli v roce 1968 v Londýně a vedle Page a Planta v kapele působili i baskytarista a klávesista John Paul Jones a bubeník John Bonham. První album, nazvané prostě Led Zeppelin, vyšlo v roce 1969.

Statut legend jim zajistila mimořádně úspěšná čtvrtá deska, které nedali název, nicméně obvykle bývá označována jako Led Zeppelin IV (1971). Právě z ní pochází Stairway to Heaven, jedna z nejznámějších a nejslavnějších skladeb hudební historie.

Rozpad Led Zeppelin přišel v roce 1980 se smrtí bubeníka Bonhama. Zbývající členové poté započali své sólové kariéry. Několikrát se pak ale ještě na pódiu setkali, přičemž za bicími, i na zatím posledním koncertě v Londýně v roce 2007, seděl Bonhamův syn Jason.

Reklama

Výběr článků

Načítám