Hlavní obsah

RECENZE: Týpci, bouchačky a prachy. Jenže každý mejdan jednou končí

Novinky, Stanislav Dvořák

Todd Phillips je šikovný režisér. Nenechte se zmýlit českým názvem filmu Týpci a zbraně (War Dogs), který evokuje bláznivou komedii. Jde mu i o věci vážnější, aniž by se vzdal nadhledu.

Upoutávka na film Týpci a zbraněVideo: Freeman Entertainment Czech Republic

 
Článek

Todd Phillips se proslavil jako specialista na chytré praštěné komedie (Road Trip), pak točil známé „pařby“ (Vegas, Bangkok atd.). Týpci a zbraně by se dali považovat za jeho nejvážnější film, až na to, že vážný být nedokáže. Phillips si vezme nejsmutnější téma na světě, nekontrolovaný (a nekontrolovatelný) mezinárodní obchod se zbraněmi, a udělá z něj další „pařbu“.

Ve všem, co dělá, je přítomna ironie, bizarní postavy, spousta hlášek, k tomu arzenál zbraní, vrtulníky, zpomalené záběry a nadupaný rockový soundtrack. Tím v podstatě smutný příběh žene do adrenalinové jízdy, takže neuvěříte, že vychází ze skutečných událostí. Komedie to není, ale nezasmát se – to by bylo Phillipsovi líto.

Foto: Freeman Entertainment

Kšefty v Albánii nemusí dopadnout dobře.

Dvouhodinový film rozhodně nenudí, přičemž většinu zásluh si připisuje herec Jonah Hill (takový ten tlustý kudrnatý chlapec z komedií). Zarazí, že jeho postava má být kluk krátce po dvacítce, jenže vypadá jako tlustý čtyřicátník před infarktem s ulíznutými vlasy. Má to svou logiku – představuje fyzicky i duševně vyžilou, slizkou postavu na samé hranici psychopata. Lže tak rád, že už sám nepozná, že lže. A když je chycen při podvodu, předstírá lítost, aby se za pět minut zase smál. Hill má silné charizma, je podrazák, přitom vtipný, vypadá divně, a přitom se na něj dobře dívá.

Jeho zoufalý kamarád (Miles Teller) se s ním spojí spíše proto, že se dostal do dluhů a čeká dítě. Po celou dobu mezi nimi panuje nedůvěra a napětí, přerušovaná krátkými chvílemi štěstí, když vydělají velké peníze.

Tihle dva troubové se ale do pololegálního obchodu se zbraněmi moc nehodí. Solitéři bez mafiánských kontaktů mají hlavně velkou drzost a neuvědomí si, že to nestačí na obří zakázku v hodnotě 300 miliónů dolarů. Hamižnost je zaslepí při jednání s profesionálním lumpem (Bradley Cooper), který ani nezastírá, že je na seznamu teroristů, a tak začíná jejich velký příběh o miliónech, Albáncích a AK 47.

Phillips se v něm vysmívá náboženství, americkému patriotismu a vládě, nikoli však rodině a přátelství. Ač zdánlivý cynik, ve skutečnosti nám předkládá příběh o svědomí, zločinu a trestu.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám